Yhdessä kehittämään ikääntyneiden ruokakokemusta

4.7.2019

Diakonissalaitoksen Hoiva on aloittanut yhdessä Suomen Diakoniaopiston ja Fazer Amican kanssa pilotin, jonka tavoitteena on parantaa ikäihmisten ruokakokemusta. Keväällä SDO:n hotelli- ja ravintola-alan opiskelija Tuomas Karhamo aloitti Kotikallion hoivakodissa ruokapalveluiden kehittämisprojektissa osana harjoitusjaksoaan.

Hoivakodissa ruoka on ravinnon lisäksi paljon muuta

Hoivakodeissa tarjottu ruoka kattaa asukkaan koko päivän ravintotarpeen. Päivään kuuluu aamiainen, lounas, kahvihetki välipaloineen, päivällinen sekä iltapala. Jos nälkä yllättää muina aikoina, on ruokaa saatavilla. Hyvä ruoka on terveellistä, täysipainoista ja maistuvaa huomioiden asukkaiden toiveet ja ruokarajoitteet. Ruoka on ravintoa, mutta se myös tuo saman pöydän ääreen ikäihmiset ja heidän läheisensä, työntekijät, opiskelijat ja muut hoivakodissa toimivat.

Nykyään Kotikallion hoivakodin keittiössä on aina joku, tuoreet sämpylät tuoksuvat käytävillä päivittäin, päiväkahvin kanssa on loihdittuna marjapiirakkaa, salaatit tehdään itse ja kesän marjoja hyödynnetään esimerkiksi smoothiessa. Oman kokin ansiosta pystytään vaikuttamaan itse ruokaan ja ruokailuhetkiin ruokien esillepanosta lähtien. Ruokahävikki on myös vähentynyt.

– Tuomaksen tullessa taloon huomasi nopeasti, kuinka suuri merkitys sillä on, että meillä on oma keittiö ja keittiössä ammattitaitoinen henkilö. Hänellä erilaista osaamista kuin hoitohenkilökunnalla ja hoitajat voivat nyt täysin keskittyä hoitotyöhön. Tuomaksen läsnäolo rikastuttaa arkea monella tavalla ja hänen ansiostaan ruoka maistuu ja tuoksuu sekä olemme saaneet ihanan ihmisen joukkoomme, sanoo Kotikallion lähiesimies Anni Turtola.

Työ opiskelijan silmin

Tuomas Karhamo on ollut aikaisemmin harjoittelussa lounasravintolassa ja À la carte -ravintolassa. Näihin harjoittelujaksoihin verrattuna työ hoivakodissa on itsenäisempää ja luovempaa. Lisäksi työ ei rajoitu vain keittiöön vaan Karhamo on osa hoivakodin arkea.

– Työ hoivakodissa on erilaista, mutta se sopii minulle. Työ on hyvin itsenäistä ja saan käyttää luovuuttani sekä kehittää taitojani. Työ on myös hyvin ihmisläheistä, koska olen osa asukkaiden arkea. Lisäksi saan olla mukana kehittämässä todella tärkeää asiaa, ikääntyneiden ruokailua. Nämä kaikki tekee työstäni täällä hyvin merkityksellistä, Karhamo kuvailee.

Kevätlukukausi on päättynyt, mutta projektin myötä Karhamo on jäänyt kesäksi taloon ilahduttamaan niin asukkaita, omaisia kuin henkilökuntaa. Tavoitteena on, että ruokaprojektia voitaisiin laajentaa koskevaksi kaikkia toimipisteitä. Tänään kuitenkin keskitytään syömään silakkapihvejä tilliperunoiden kera ja huomenna leivotaan yhdessä porkkanasämpylöitä.

Faktaa pilotista

  • Syksyllä 2018 Hoiva, SDO ja Fazer Amica istuivat saman pöydän ääreen pohtimaan, miten yhteistyöllä saataisiin ikäihmisille hyvää kotiruokaa ja opiskelijoille motivoivia oppimisympäristöjä.
  • Kohteeksi valittiin Kotikallion ja Kyläkallion hoivakodit, koska ne sijaitsevat lähellä toisiaan ja niiden välittömässä läheisyydessä on valmistuskeittiö.
  • Tavoitteena on luoda ja tuottaa nautintoa ikääntyneen ruokahetkeen, joka koostuu ruoan esillepanosta, maukkaasta ja ravitsevasta ruoasta aina ruokahävikin vähentämiseen. Hyvä ruoka tuo saman pöydän ääreen ikäihmiset ja heidän läheisensä, työntekijät, opiskelijat ja muut hoivakodissa toimivat.
  • Tavoitteena on, että tulevaisuudessa valmistuskeittiössä työskentelee jatkuvasti eri vaiheen ravintopalvelujen opiskelijoita ja jotka työelämäjakson lopuksi työskentelevät hoivakodin keittiössä. Työelämässä tapahtuva oppiminen on nykyisen opetussuunnitelman mukaista ja sen ajatellaan olevan mielekäs ja tehokas tapa oppia ja työllistyä. Opiskelijalle harjoittelu mahdollistaa itsenäisen ja luovan työelämäjakson, jonka aikana on mahdollista hyödyntää jo opittuja taitoja käytännössä sekä jatkokehittää omaa osaamistaan.
Also these might interest you: