Vertaistuki auttaa toipumaan riippuvuudesta

23.6.2020

Lahden yhteisöterapeuttinen avopäihdekuntoutus tarjoaa riippuvuudesta toipuville vertaistukea ja suoraa puhetta.

”Kaikkein hienointa tässä työssä on nähdä yhteisön voima ja se, mitä tapahtuu, kun ihminen uskaltaa puhua ja toipua”, sanoo Diakonissalaitoksen Hoivan Lahden avopäihdekuntoutuksen yksikönjohtaja Anssi Kulmala.

Meille tullaan selvin päin. Tämän pykälän ovat Hoivan Lahden avopäihdekuntoutuksen asiakkaat itse halunneet kirjata talon yhteisiin sääntöihin.

Avopäihdekuntoutuksen keskeinen toimintamuoto ovat päivittäiset ryhmäkeskustelut, joissa puhutaan hyvinkin herkistä asioista rehellisesti ja suoraan. Toisen kuunteleminen ja kunnioittaminen on näissä keskusteluissa ensiarvoisen tärkeää.

”Ei ole ryhmälle hyväksi, jos vieressä istuu päihtynyt ihminen – ja tuskinpa päihtynyt itsekään saisi keskusteluista kovin paljon irti”, toteaa avopäihdekuntoutuksen sosionomi Niina Leskinen.

Kaikki kokkaavat ja siivoavat

Yhdessä sovitut pelisäännöt ovat täällä tärkeä asia, sillä Lahden avopäihdekuntoutus toimii yhteisöterapeuttisella viitekehyksellä. Viitekehys pitää ryhmäkeskustelujen ja yhteistuumin muotoiltujen sääntöjen lisäksi sisällään arkista yhteistä tekemistä.

Lenkille ja puistopiknikille lähdetään yhdessä. Kaikki osallistuvat kokkaamiseen ja siivoamiseen, ja viikon ruokalista päätetään muiden asioiden ohessa yhteisökokouksessa.

Ruoanlaiton ja rahankäytön tapaisista arjen rutiineista puhutaan myös yhteisön varsinaisissa ryhmäkeskusteluissa.

”Keskustelemme tietenkin paljon riippuvuudesta ja siihen liittyvistä asioista, mutta ihmisen elämään kuuluu niin paljon muutakin. Olemme tukena myös arkisten elämäntaitojen harjoittelussa, sillä ne ovat monelta hukassa”, Leskinen sanoo.

Esimerkiksi säännöllisen vuorokausirytmin merkitys voi tulla yllätyksenä ihmiselle, joka on ollut koko aikuisikänsä riippuvainen päihteistä. On helpottavaa huomata, kuinka moni asia elämässä lähtee sujumaan, kun rytmi löytyy.

”Olemme asiakkaiden kanssa samalla puolella”

Leskinen ja Lahden avopäihdekuntoutuksen yksikönjohtaja Anssi Kulmala tiivistävät, että heidän tehtävänsä on ohjata ja tukea asiakkaita päihteettömyydessä ja riippuvuudesta toipumisessa. He ovat ammattilaisia, mutta eivät katso asiakkaita ylhäältä päin vaan kulkevat näiden rinnalla.

”Me olemme ihmisiä ihmisille. Olemme osa tätä yhteisöä”, Leskinen sanoo.

”Olemme asiakkaiden kanssa samalla puolella. Meillä kaikilla on yhteinen päämäärä”, Kulmala jatkaa.

Ammattiavun lisäksi asiakkaiden toisilleen tarjoama vertaistuki on avopäihdekuntoutuksessa korvaamattoman tärkeää. He tunnistavat toistensa kokemukset ja voimaannuttavat toisiaan.

”Joskus saatamme antaa asiakkaan jopa vetää ryhmäkeskustelun. Miksi minä esittäisin asiantuntijalausuntoja huumeriippuvuuden kokemuksesta, kun paikalla on ihminen, joka on sen oikeasti kokenut?” Kulmala sanoo.

Keskustelu saa rönsyillä

Avopäihdekuntoutuksen yhteisö kokoontuu arkipäivisin viisi tuntia kerrallaan.

Kullekin viikolle on laadittu ohjelma, jossa on määritelty päivän keskustelujen aiheet. Aikatauluun ei kuitenkaan takerruta liian tiukasti.

Jos joku keskustelunaihe lähtee rönsyilemään odottamattomille poluille, niitä polkuja seurataan. Tärkeintä on, että asiakkaat puhuvat toipumisensa kannalta merkityksellisistä asioista.

Kulmala ja Leskinen eivät pakota ketään avautumaan mutta iloitsevat siitä, kuinka yhteisön voima kantaa ja saa varautuneimmatkin ihmiset jakamaan tarinansa.

”Mottomme kuuluu: uskalla puhua ja toipua. On hienoa nähdä, minne se vie, kun tämä tapahtuu”, Kulmala sanoo.

Kukaan ei ole pelkkä juoppo

Leskinen ja Kulmala korostavat, että heille asiakas on kokonaisuus. Päihderiippuvainen ihminen on aina paljon muutakin kuin päihderiippuvainen.

Moni kaipaa paitsi raittiuden ja arjen taitojen myös itsetunnon vahvistamista, ja siihenkin avopäihdekuntoutus antaa työkaluja.

”Asiakkaamme ovat poljettua väkeä, joka on saanut rajua palautetta elämäntapojensa vuoksi. Kukaan ei kuitenkaan ole pelkästään juoppo, narkkari tai retku, vaikka olisi tottunut vuosien varrella niin ajattelemaan”, Kulmala sanoo.

”Moni saattaa kuulla täällä positiivista palautetta ensi kertaa elämässään. On hienoa nähdä, millaisen muutoksen se voi saada liikkeelle ihmisen ajatuksissa ja asenteissa.”

Kuntoutujan oma motivaatio on kaiken perusta

Entä jos joku tulee sopimuksista huolimatta päihtyneenä paikalle – tai retkahtaa takaisin päihteiden pariin ja katoaa päiväkausiksi?

”Diakonissalaitoksen arvomaailmaan kuuluu, että jos ovet eivät missään muualla aukene, meillä aukenevat. Emme siis jätä ketään yksin siinäkään tilanteessa, vaan keskustelemme siitä, miksi näin kävi ja onko tämä ok”, Kulmala kertoo.

Suurin osa asiakkaista tulee avopäihdekuntoutukseen kunnan maksusitoumuksella. Myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä edellyttää kuntoutukseen sitoutumista ja päihteettömyyttä sen aikana.

Mahdollisen päätöksen kuntoutuksen keskeyttämisestä tekee kuitenkin asiakas itse.

”Emme voi pitää ketään täällä väkisin, emmekä lähde hakemaan ketään kotoa. Kuntoutuksemme perustuu rehellisyyteen, aitoon läsnäoloon ja ihmisen omaan motivaatioon. Tätä asiakkaamme kunnioittavat. He tietävät jo, ettei itselleen ja muille valehteleminen johda mihinkään”, Kulmala sanoo.

Diakonissalaitoksen Hoivan Lahden avopäihdekuntoutus

Tammikuussa 2020 avattuun avopäihdekuntoutukseen voi hakeutua joko kunnan maksusitoumuksella tai itse maksavana.

Avopäihdekuntoutus toteutetaan päiväosastona arkisin ja etätukena viikonloppuisin.

Päihteettömyyttä ja riippuvuudesta toipumista tuetaan yhteisöterapeuttisella viitekehyksellä ja kognitiivisin terapian menetelmin.

Kaikki aloittavat kuntoutuksen kuukauden intensiivijaksolla, jossa päiväosastolla ollaan viisi tuntia viitenä päivänä viikossa. Jos asiakas hakee ja saa jatkopäätöksen toisesta kuukaudesta, tapaamiskertoja yleensä harvennetaan.

Avopäihdekuntoutus tekee yhteistyötä Diakonissalaitoksen Hoivan Breikin kanssa ja pitää yhteyttä myös muihin sosiaali- ja terveysalan toimijoihin Lahden seudulla.

Lisää tietoa avopäihdekuntoutuksesta löydät täältä.

 

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Vesa Koivunen

 

Lue seuraavaksi: Uusimmat artikkelit