Tukiverkko ja oma tahto auttoivat uuteen alkuun

5.5.2022

Sari Laineen elämässä on tapahtunut kahden vuoden sisällä paljon hyvää. Asunnottomuuden ja tuetun asumisen jälkeen löytyi oma koti ja sen jälkeen tuettu työpaikka. ”Minua ei ole jätetty yksin”, Laine sanoo.

Nainen istuu ravintolan pöydässä ja katsoo kameraan.

Työ on tuonut uutta rytmiä elämään, mikä on tehnyt hyvää myös mielialalle, kertoo helsinkiläinen Sari Laine.

Toukokuun alussa Sari Laineella, 55, on juhlapäivä: oman kodin kaksivuotisjuhlat. Koti on Diakonissalaitoksen Hoivan hajasijoitettu kaksio Kurkimäessä Itä-Helsingissä.

– Asunnossani on lasitettu parveke, jolta ihailen ihanaa, luonnonläheistä ympäristöä, Laine kertoo.

Laine jäi asunnottomaksi 14 vuotta sitten. Taustalla oli ongelmia parisuhteessa ja päihteiden liikakäyttöä. Apu löytyi Diakonissalaitoksen Hoivan Naisten asumisyksiköstä, jossa Laine asui lopulta yli kymmenen vuotta.

– Sieltä käsin oli vaikeaa saada elämä kunnolla raiteilleen ja käydä vaikka töissä. Halusin oman kodin ja lopulta hakeuduin hajasijoitettujen asuntojen jonoon.

Muutto omilleen pelotti.

– Pelkäsin, että olen niin laitostunut, ettei muutosta tule mitään. Henkilökunta kuitenkin kannusti, että kaikki menee hyvin, ja niin on mennytkin.

– Aiemmin en ollut kiinnostunut sisustamisesta, mutta nyt haluan satsata oman kodin viihtyisyyteen. Jääkaapissani on aina ruokaa, ja asunto on minun näköiseni.

Tuetusti takaisin työhön

Hajautetun asumisen tukihenkilö on ollut apuna arjessa ja hänen kauttaan Sari Laine löysi myös Kyvyt-hankkeen ja sen projektityöntekijän Katariina Enäsuon.

Laine kaipasi elämäänsä uutta sisältöä ja kontakteja muihin ihmisiin pitkän korona-ajan jälkeen. Hän päätti lähteä mukaan Kyvyt-hankkeen ravintolavalmennukseen. Valmennuksessa tutustuttiin erilaisiin opinto- ja työmahdollisuuksiin, vahvistettiin työyhteisötaitoja ja työskenneltiin samalla keittiössä kokki Jaakko Soihan johdolla.

– Meillä oli aivan mahtava porukka, ja moni on löytänyt oman tiensä valmennuksen jälkeen, Laine kertoo.

Myös Laine on löytänyt uuden polun: Hän aloitti vuoden vaihteessa työkokeilun Sodexon ravintolassa Alppikorttelissa. Työsuhde jatkuu näillä näkymin kesäkuun loppuun asti.

– Olen koulutukseltani suurtalouskokki ja työskennellyt aiemmin emäntänä isoissa organisaatioissa. Jäin aikoinaan tapaturman vuoksi pitkäksi aikaa pois työelämästä. Katariina kannusti hakemaan tätä työtä. Hän on tsempannut pitkin matkaa, mistä olen kiitollinen, Laine kertoo.

Rytmiä elämään

Työkokeilu on sujunut hyvin – niin hyvin, että työsuhdetta jatkettiin alun kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen.

– Minut on otettu tosi kivasti vastaan. Työ on tuonut uutta rytmiä elämään, mikä on tehnyt hyvää myös mielialalle.

Tällä hetkellä Laine haaveilee lounaskokin opinnoista.

– Haluaisin päästä takaisin työelämään, vaikka osa-aikaisena. Olen valmis oppimaan uusia asioita ja kehittämään itseäni.

Laine korostaa, että on itsenäinen ja saanut elämänsä raiteilleen pitkälti oman tahdonvoimansa ansiosta. Tukiverkostolla on kuitenkin myös merkitystä.

– Minua ei ole koskaan jätetty yksin, ja se on todella tärkeää, Laine huomauttaa.

Pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat lisää matalan kynnyksen palveluita Lisätietoja Kyvyt-hankkeesta

Teksti ja kuvat: Susanna Kaaja

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: