Kävelytapahtuma Senioritonni järjestettiin jo 30. kerran

3.6.2022

Diakonissalaitos on ollut edelläkävijä ja uranuurtaja monessa asiassa, niin myös terveyttä edistävässä kävelyssä. Palvelukeskus Kotikalliossa toteutettiin toukokuussa 1993 ensimmäisen kerran ikäihmisille suunnattu kävelytapahtuma, Senioritonni.  Tämä ohjattu kuntokävely oli aikanaan ainoa lajissaan – ja keräsi ehkä siksi alkuvuosina peräti 500-600 kävelijän joukon. Tonnista on muodostunut sittemmin Kotikallion jokakeväinen tapahtuma. Tänä vuonna Senioritonni aloitti palvelukeskuksen kesäkuun.

Ihmisiä kävelemässä kadulla, osalla kävelykeppi.

Senioritonnin reitti on suunniteltu siten, että siihen voi osallistua kuntoon tai käytettyihin apuvälineisiin katsomatta.

Helsingissä ei vielä 1990-luvun alussa järjestetty liikuntatapahtumia eläkeläisille, muistelee Kotikallion toiminnanohjaajana tuolloin työskennellyt Liisa Karvinen. 

”Me Kotikalliossa ryhdyimme yhdessä fysioterapeutin kanssa kehittämään mahdollisimman monelle sopivaa liikuntatapahtumaa. Sellaiseksi muotoutui lopulta kilometrin pituinen Senioritonni. Matka on sopivan pituinen rollaattoria apuvälineenä käyttävän käveltäväksi, ja jos kuntoa on, reitin voi kiertää vaikka kolme kertaa”, Karvinen kertoo.

Senioritonni sai Liisa Karvisen ja ja kumppaneiden ponnistelujen ansiosta lentävän lähdön. Se käräsi runsaan osanottajajoukon lisäksi monia nimekkäitä urheilu- ja viihdemaailman edustajia esiintymään ja juontajiksi.

Orkesteri, jonka edessä seisoo oranssiin takkiin pukeutunut nainen.

Liisa Karvinen on ollut mukana Senioritonnin järjestelyissä alusta asti. Idean alullepanija antaa aikaansa tapahtumalle nyt vapaaehtoisena. Kalliolan viihdeorkesteri on esiintynyt tapahtumassa usein.

”Tapahtumassa ovat olleet mukana muun muassa hiihtäjät Juha Mieto ja Siiri ”Äitee” Rantanen sekä juoksija Lasse Virén. He eivät nousseet vain esiintymislavalle vaan kiertelivät myös yleisön joukossa ja asettuivat mielellään yhteiskuviin”, Liisa Karvinen kertoo. Juontajista hän mainitsee Heikki Hietamiehen, Ringa Rovon ja Aarre Elon, jotka kaikki tukivat tapahtumaa vaatimatta palkkiota.

Tunnettuja sponsoreita

Senioritonnin suosiollisia sponsoreita olivat juomatehdas Hartwall, Posti ja tuttu linja-autoyrittäjä, joka kuljetti monet vuodet väkeä helsinkiläisistä palvelukeskuksista Pitäjänmäelle. Kotikallion palvelukeskus on toiminut Pitäjänmäellä vuodesta 1988 alkaen. Liisa Karvinen kertoo myös ikääntyneelle väelle suunnatun ET-lehden olleen aluksi yksi sponsoreista.
”Lehti olisi halunnut ostaa tapahtumamme. Mutta emme myyneet ja niin lehti päätti aloittaa oman tapahtumansa”, Karvinen toteaa.

Kenkien myyntipöytä. nainen katsoo mustaa kenkää.

Ikääntyneille sopivien tuotteiden esittely ja myynti on ollut osa Senioritonnia alusta alkaen.

Senioritonni on kolmessakymmenessä vuodessa muotoutunut omanlaisekseen.  Tuotetori, arpajaiset, grillimakkaran myynti ja orkesterimusiikki ovat kiinteä osa tapahtumaa. Ja kun sää on suosinut lähes joka kerta, puitteet hyväntuulen tapahtumalle ovat kohdallaan. Niin kävi myös tänä vuonna, kun sade väistyi tapahtuman tieltä.

Verenpaineenmittausasemallakin on saatu todennäköisesti ihan kelpo lukuja. Kävelyhän tekee hyvää sydämelle.

Lue lisää Kotikallion palvelukeskuksesta

Kirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksella viestinnän asiantuntijana.

 

Kuva ensimmäisestä Senioritonni-tapahtumasta vuodelta 1993.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: