Oman kodin rauha auttaa pysymään päihteettömänä

12.10.2020

Jorma Mäkkeli on asunut reilun kuukauden Diakonissalaitoksen Hoivan tukiasunnossa Järvenpäässä. Sinä aikana hän on huomannut, miten oman kodin rauha auttaa pysymään päihteettömänä. Eikä päihteettömyys ole pakkopullaa.

Mies, Jorma istuu kotinsa sohvalla. Päihteettömyys on helpompaa omassa kodissa.

Kun Jorma Mäkkeli lähtee pyörälenkille ja sulkee kotioven takanaan, hän tietää palaavansa lenkiltä takaisin samaan osoitteeseen. Hän tietää myös, että kotioven takana odottaa lämmin asunto, jossa valot syttyvät katkaisimesta painamalla. Kotona on oma rauha. Kukaan ei tule kutsumatta. Nämä asiat ilahduttavat Mäkkeliä joka ikinen päivä, sillä ne eivät ole aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä.

Rankkaa putkikassielämää

Mäkkeli syntyi Helsingissä vuonna 1958. Elämä kuljetteli häntä pitkin pääkaupunkiseutua: Kalliosta Espooseen, Kontulasta Vantaalle. Välillä tie vei Tuusulaankin. Päihteet kulkivat mukana matkassa.

”Olen ollut holisti ihan koko ikäni, ja päihdeongelmani vuoksi päädyin asunnottomaksi. Eivät vuokranantajat tai naapurit jaksaneet katsella sellaista menoa”, Mäkkeli kertoo.

Kun minkäänlaista asuntoa ei enää löytynyt, alkoi päämäärätön kiertely paikasta toiseen. Yöt kuluivat parhaassa tapauksessa kavereiden sohvilla tai puolituttujen lattioilla. Huonompina öinä lämpimästä nukkumasijasta ei ollut tietoakaan.

”Se oli rankkaa elämää, kun ei ollut vakituista paikkaa, josta olisi ollut hyvä lähteä ja jonne olisi ollut hyvä palata. Joka kerta liikkeelle lähtiessään joutui miettimään, onko tähän osoitteeseen enää tulemista. Koko elämä kulki putkikassissa.”

Päihteistä ja asunnottomuudesta tulee noidankehä

Yksi pitempiaikainen kortteerikin Mäkkelillä ehti vuosien varrella olla: hän löysi tuttujen kautta vapaan mökin komealta metsätontilta.

”Asuimme siellä exäni kanssa kuutisen vuotta, kunnes mökkipahanen meni niin huonoon kuntoon, että oli lähdettävä pois. Sähköt katkesivat, lämmityspuut loppuivat, fyrkat loppuivat. Tämä johtui tietenkin ihan täysin omasta alkoholinkäytöstäni.”

Mäkkeli palasi putkikassielämään. Parisuhde jäi matkan varrelle. Terveyskin reistaili pahasti, mutta alkoholinkäytön lopettaminen tuntui vaikealta, kun elämässä ei ollut pysyvää tukikohtaa.

”Siitä tulee noidankehä: Viinan vuoksi menettää asunnon, eikä juomisen lopettamisesta tule asunnottomana mitään. Uutta kämppää taas on hyvin vaikea saada, kun luottotiedot ovat menneet.”

Hauras ote elämästä

Mäkkeli onnistui lopulta lopettamaan juomisen katkaisuhoidossa, jota seurasi ensin kuntoutus Ridasjärvellä, sitten muutto tukiasuntoon. Hän sai omien sanojensa mukaan otteen elämästä. Ote oli kuitenkin vielä niin hauras, ettei elämä täydellistä päihteettömyyttä edellyttäneissä tukiasunnoissa onnistunut.

”Asuntoihimme tehtiin pistokokeita, ja lensin asuntolasta oman töppäilyni vuoksi pihalle. Minulla kävi kuitenkin hyvä säkä, sillä minua ei heitetty kadulle, vaan Keusoten asumispalvelukoordinaattori ohjasi minut tänne Wäylään.”

Asuntoa ei tarvitse ansaita

Helmikuussa 2020 avattu Wäylä (entinen Wärttinä II) on Y-säätiön rakennuttama asuintalo, jossa on perinteisten M2-kotien vuokra-asuntojen lisäksi 20 tukiasuntoa ja tilapäiseen asumiseen tarkoitettuja kriisiasuntoja. Lisäksi asuintalon yhteydessä toimii kansalaistoiminnan keskus. Diakonissalaitoksen Hoiva tuottaa asumisen tuen palvelut tukiasuntoihin ja huolehtii kansalaistoiminnan keskuksen toiminnasta.
Palvelukonseptiin kuuluu lisäksi yksittäisiä tukiasuntoja eri puolilla Järvenpäätä. Tällaisessa asunnossa Mäkkelikin asuu.

Kaksi naista istuvat sohvan reunalla.

”Noudatamme Wäylässä Asunto ensin -periaatetta, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus asuntoon eikä sitä tarvitse ansaita esimerkiksi elämäntapamuutoksella”, kertoo yksikönjohtaja Eija Peltokoski.

Peltokoski toteaa, että elämäntapoja on helpompi lähteä muuttamaan ja ongelmia ratkomaan, kun ihminen on ensin saanut turvallisen kodin.

”Päihteettömyys ja yhteiskuntaan integroituminen eivät onnistu kovin helposti, jos ei ole kattoa pään päällä”, Peltokoski tiivistää.

Päihteettömyys ei ole enää pakkopullaa

Mäkkeli on nyt asunut uudessa kodissaan hieman yli kuukauden.

”Ja olen ollut koko sen ajan kuivilla. Olen itsekin yllättynyt, kuinka hyvin tämä on mennyt. Tuntuu, että alan pitkästä aikaa nähdä maailman väreissä. Kaikki ei ole enää tasaisen harmaata”, Mäkkeli sanoo.

Wäylän työntekijät käyvät pari kertaa viikossa varmistamassa, että Mäkkelillä on kaikki kunnossa.

”He eivät kuitenkaan kyylää eivätkä syynää. Totta kai Wäylän ihmiset toivovat minulta päihteettömyyttä, ja siihen onkin helpompi sitoutua, kun se ei ole pakkopullaa. Halun olla juomatta pitää lähteä ihmisestä itsestään.”

Mäkkelin päivät kuluvat kotona puuhastellen, tv:tä katsellen ja maailmanmenoa omalta parvekkeelta ihmetellen. Happea hän käy haukkaamassa pyörälenkeillä, sillä selkä ei enää kestä pitkiä kävelyitä. Lenkin päätteeksi Mäkkeli saattaa napsauttaa oman saunansa lämpiämään.

”Tuntuu tosi hyvältä, että saan olla kotona ihan yksin ja elää omassa rytmissäni. Saan nukkua, kun nukuttaa, ja touhuta itsekseni. Aivan kuin kohdalleni olisi osunut ihme.”

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Vesa Koivunen

 

Wäylä (entinen Wärttinä II)

• Y-säätiön rakennuttamassa talossa on 70 perinteistä M2-kotien vuokra-asuntoa, neljä kriisiasuntoa ja 20 tukiasuntoa, joihin Diakonissalaitoksen Hoiva tuottaa asumisen tuen palvelut.
• Asuintalon yhteydessä on kansalaistoiminnan keskus Wärtsi, jossa alueen toimijat voivat tavata toisiaan. Diakonissalaitoksen Hoiva vastaa Wärtsin toiminnasta.
• Wärtsi tarjoaa asuntoa vailla oleville ihmisille palveluohjausta sekä mahdollisuuden esimerkiksi peseytymiseen ja pyykinpesuun.
• Wäylän palvelukokonaisuuteen kuuluu lisäksi yksittäisiä vuokra-asuntoja eri puolilla Järvenpäätä.
• Wäylässä noudatetaan Asunto ensin -periaatetta, jonka mukaan asunto on jokaisen ihmisen perusoikeus ja kuntoutumisen edellytys.
• Lisää tietoa Wäylästä löydät täältä.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: