Omaishoitajan arkea

5.11.2018

Vuosi sitten Marin perhe oli uuden tilanteen edessä. Lapsenlapset olivat olleet isoisän kyydissä ja kertoneet, että olisi parempi, ettei hän enää ajaisi. Taloudelliset asiat eivät myöskään enää sujuneet ongelmitta. Sovittiin tapaaminen lääkärin kanssa ja asiat lähtivät etenemään. Alzheimer-diagnoosi oli ensin järkytys, mutta selitti monia asioita ollen läheiselle tärkeä ja helpottava tieto.

Apua on tarjolla

Läheinen on usein hämmentynyt ja neuvoton muistisairauden todettaessa. Tautia ei välttämättä heti huomaa tai tajua tavallisessa arjessa. Muistisairaalle ja hänen omaisilleen on onneksi apua saatavilla.

– Saimme apua terveyskeskuksesta, muistikoordinaattorilta sekä HELppiSeniorilta. Lääkitys on auttanut sairauden kurissapitämiseen ja Riston mieliala on kohentunut. Olen saanut suurta helpotusta sekä suhtautumisestani on tullut ymmärtäväisempää, Mari kertoo.

Lyhytaikaishoitojaksolla tukea arkeen

Vapaan järjestämisellä tuetaan omaishoitajien jaksamista sekä autetaan koko perhettä selviytymään arjessa. Lyhytaikaishoito tarjoaa tähän mahdollisuuden. Marin mies sai palvelusetelin lyhytaikaishoitojaksoille Leenankotiin.

– Aluksi ajatus puolison jättämisestä toisen vastuulle oli vieras. Mieheni ahdistui uudesta tilanteesta ja itse koin syyllisyyttä. Avuksi tuli Leenankodin ammatillinen osaaminen sekä hoidettavan henkilökohtaisten toiveiden huomioiminen. Kärsivällisyys ja oikeiden sanojen löytäminen on tärkeää, Mari kuvailee.

Mari kertoo kerran olleensa aikeissa kiiruhtaa hakemaan Ristoa kotiin etuajassa. Silloin Leenankodin työntekijä totesi:

Ei mitään hätää, Risto pärjää täällä aivan hyvin.

Osana hoivakodin elämää

Risto pitää television katselusta, musiikista sekä omien elämäntarinoittensa kertomisesta. Hän voi istua vain paikallaan, jos niin haluaa tai hän menee nukkumaan aikaisin, koska näin on sovittu. On tärkeää, että hän saa tehdä juuri näitä kaikkia ja häntä sekä omaista kuunnellaan.

Hoivakodissa Risto saa ruokaa, ystävällistä kohtelua ja nukkua rauhassa. Mari juttelee miehensä kanssa usein puhelimessa päivän kuulumiset.
Viime käynnillä, Risto oli päässyt mukaan hoivakodin arkeen auttamalla muita asukkaita.

– Olen onnellinen siitä, että asukkaalle annetaan mahdollisuus osallistua ja tuntea itsensä tarpeelliseksi, Mari kiittelee.

Oma jaksaminen on tärkeää

On helppoa jättää omat tarpeet huomiotta ja elää vain muistisairaan elämää. Omaishoitajan hyvinvointi on kuitenkin yhtä tärkeää kuin Alzheimer-potilaan. Oma aika ja pieni hengähdystauko auttaa jaksamaan.

Läheiset kontaktit ovat tärkeitä. Kun muistisairaus oli todettu, Mari ei aluksi suonut itselleen omaa aikaa, mutta nyt hän tapaa ystäviä, kollegoita ja lapsenlapsiaan kuten aikaisemminkin. On tullut aika ajatella omaa jaksamista ja rentoutua välillä. Muistikoordinaattori, HELppiSeniori ja hoivakodin henkilökunta ovat olleet tässä hienona tukena.

– Pappa ymmärtää hoidon merkityksen. Perheeseemme on palautumassa huumori, nauru ja positiivinen asenne. Lapsenlapset viettävät mielellään aikaansa isoisän kanssa, Mari kertoo heidän nykytilanteestaan.

Hyvä arki kuuluu kaikille, myös muistisairaalle sekä hänen omaisilleen.

*henkilöiden nimet on muutettu

Teksti: Noora Viitanen

Lue lisää aiheesta:

Tietoa ja apua omaisille

Omaishoitajan vapaa

Lyhytaikaishoito hoivakodissa

Muistisairaan lääkkeetön hoito

Sanervakodissa muistisairas saa olla oma itsensä

Faktaa lyhytaikaishoidosta:

Lyhytaikaishoidolla tarkoitetaan yksilöllisesti suunniteltua hoivajaksoa ympärivuorokautisessa tehostetun palveluasumisen hoivakodissa.

Lyhytaikainen asuminen hoivakodissa on vaihtoehto omaishoitajan loman ajaksi, kuntoutumisjaksona sairaalahoidon tai leikkauksen jälkeen tai mahdollisuus nauttia täysihoidosta, virkistävästä seurasta ja ohjelmasta.

Lyhytaikaisen hoidon palvelun maksuun voi käyttää palveluseteliä.

Lyhytaikaishoitoa tarjoava, vuonna 1989 Viikkiin perustettu Leenankoti on Suomen ensimmäinen muistisairautta sairastavien hoitoon erikoistunut hoivakoti. Toiminta perustuu kuntouttavaan ja asukkaan omista voimavaroista lähtevään hoivaan.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: