Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto antaa eväitä Auroratalon työhön

8.12.2021

Diakonissalaitoksen Hoivan Auroratalon yksikönjohtaja Taina Hirvonen pitää mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa niin tärkeänä, että osallistuu itsekin koulutukseen työntekijöidensä kanssa.

Kaksi naista katsoo hymyillen kameraan, paidoissa teksti Ketään ei jätetä yksin.

Diakonissalaitoksen Hoivan Auroratalon yksikönjohtaja Taina Hirvonen (vas.) ja talossa lähihoitajana työskentelevä Ronja kokevat mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon erittäin hyödylliseksi työssään.

Päihtyneen asiakkaan haastava käytös saattaa kätkeä taakseen esimerkiksi häpeää tai halun vähätellä ongelmia. Miten ammattilaisen pitäisi huomioida tämä työssään?

Diakonissalaitoksen Hoivan Auroratalon yksikönjohtaja Taina Hirvonen iloitsee siitä, että hän on saanut pysähtyä muun muassa tämän kysymyksen äärelle mielenterveys- ja päihdealan ammattitutkinnon luennoilla.

– Kun meille tarjottiin mahdollisuutta suorittaa tutkinto, ilmoittauduin itsekin mukaan. Pidän tätä koulutusta erittäin tärkeänä työmme kannalta, Hirvonen sanoo.

Auroratalo on Asunto ensin -periaatteella toimiva tuetun asumisen yksikkö, jonka toiminnan tavoitteena on vahvistaa asukkaiden osallisuutta ja itsemääräämisoikeutta.

Talossa kunnioitetaan jokaisen ihmisen käsitystä omasta parhaastaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asukkailta ei edellytetä päihteettömyyttä, mutta heitä autetaan pääsemään eroon päihteistä ja pysymään päihteettöminä, jos he ovat siihen itse valmiita ja halukkaita.

– Jokaisella ihmisellä on oikeus kotiin. Apu lähtee liikkeelle siitä, että henkilö saa asunnon. Vasta sen jälkeen voimme ryhtyä kartoittamaan, millaista ammatillista apua ja tukea hän tarvitsee, Hirvonen muistuttaa.

Omalla alalla

Auroratalon eri kerroksissa työskentelee kolme eri työryhmää. Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa suorittaa parhaillaan kahdesta kolmeen työntekijää jokaisesta työryhmästä, minkä lisäksi muut talon työntekijät voivat käyttää vuosittaisia koulutuspäiviään valikoiduilla ammattitutkinnon luennoilla.

Kesällä 2020 Auroratalossa aloittanut lähihoitaja Ronja ilmoitti halunsa osallistua koulutukseen heti siitä kuultuaan. Hän kiinnostui mielenterveys- ja päihdetyöstä jo opiskellessaan lähihoitajaksi kotiseudullaan Etelä-Savossa.

– Ala tuntui heti omalta. Totesin, että haluan suuntautua ohjaavaan työhön, enkä ole hetkeäkään katunut valintaani, Ronja toteaa. Hän esiintyy työyhteyksissä pelkällä etunimellään.

Hyvää koulutusyhteistyötä Diakoniaopiston kanssa

Hoivalaiset suorittavat mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa Suomen Diakoniaopistossa, joka kuuluu Diakonissalaitos-konserniin.

Yksikönjohtaja Taina Hirvonen iloitsee hyvästä koulutusyhteistyöstä konsernin sisällä. Koulutuksiin on helppo lähteä, kun ne järjestetään lähellä, ja Diakoniaopisto myös räätälöi koulutuksia Hoivan tarpeisiin.

Ronjaan puolestaan on tehnyt jo lyhyessä ajassa vaikutuksen se, kuinka hyvät   koulutusmahdollisuudet työnantaja tarjoaa.

– On tosi iso etu, että voin suorittaa esimerkiksi nämä opinnot työajallani. Näin jaksan paremmin ja voimia riittää sekä työhön että opiskeluun.

Kouluttajina myös kokemusasiantuntijoita

Taina Hirvonen ja Ronja kiittävät mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa monipuolisuudesta.

– On tosi hyvä, että meillä on vaihtelevia kouluttajia, sekä ammattilaisia että kokemusasiantuntijoita, Ronja sanoo.

– Me katsomme usein asukkaitamme ammattilaisen silmin. Kokemusasiantuntijat auttavat palauttamaan mieliimme asiakkaan näkökulman, Taina Hirvonen jatkaa.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on työssä tärkeä näkökulma.

Keskeisiksi asioiksi työssään Taina Hirvonen ja Ronja listaavat myös empaattisen, hyväksyvän asenteen ja hyvät vuorovaikutustaidot.

– Tärkeintä on kohdata jokainen asukas arvostavasti ja kunnioittavasti. He ovat usein saaneet päihde- ja mielenterveysongelmiensa vuoksi osakseen huonoa kohtelua. Tämän takia voi kestää pitkään, ennen kuin voitamme heidän luottamuksensa, Ronja toteaa.

Töihin on kiva tulla

Työhön Auroratalossa kuuluu paljon asukkaiden tukemista ja keskusteluja heidän kanssaan.

Asukkaita autetaan konkreettisesti esimerkiksi erilaisten lomakkeiden täyttämisessä ja muissa yhteydenotoissa, minkä lisäksi yhdessä saatetaan harjoitella kokkaamisen tapaisia arkisia taitoja. Ja ennen muuta asukkaita kuunnellaan, niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.

– Parasta työssäni ovat juuri asukkaat ja yhteinen aika heidän kanssaan. Töihin on joka päivä kiva tulla. Minulla on täällä myös todella mukavat työkaverit, joilta saan tukea rankkoina hetkinä, Ronja sanoo.

Rankkoja hetkiä Auroratalon työntekijät saattavat kohdata esimerkiksi silloin, kun asukkaalla on huono päivä ja tunteet purkautuvat työntekijöihin. Taina Hirvonen toteaa, että näissä tilanteissa on muistettava olla ottamatta asioita henkilökohtaisesti.

Työn pohjana tutkittu tieto

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto antaa Auroratalon työntekijöille lisää työkaluja erilaisten arjessa vastaan tulevien tilanteiden käsittelyyn. Samalla he saavat tuoreinta tietoa oman alansa kehityksestä.

– On todella tärkeää, että työntekijämme kouluttautuvat, jotta pysymme ajan hermolla. Osaamisen päivittäminen kannattaa aina, Taina Hirvonen sanoo.

– Uutta tietoa tulee koko ajan, ja meidän työmme pohjautuu asiakkaiden kokemukselliseen tietoon sekä tutkittuun tietoon, josta on näyttöä. Töitä ei tehdä mututuntumalta, vaan on tärkeää ymmärtää, miksi toimimme tietyllä tavalla ja millaiset vaikutukset toiminnallamme on.

Ronja on esihenkilönsä kanssa samaa mieltä koulutuksen merkityksestä.

– Koulutus syventää omaa osaamista. Haluan kouluttautua työssäni niin paljon kuin mahdollista, sillä kursseilla opin aina jotain uutta – ja ne aiemmin opitut asiatkin palautuvat samalla mieleen.

Lisää tietoa Hoivan työntekijöiden kouluttautumismahdollisuuksista:

Scillan hoitajat saavat kinestetiikkakoulutusta Diakoniaopistolla
Malmikodissa saattohoitokoulutus tuo lisää itsevarmuutta aitoihin, kiireettömiin kohtaamisiin
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto työn ohessa
Hoiva tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittyä työssään
Hoiva vahvistaa henkilökuntansa osaamista poikkeustilanteessa

Teksti: Anu Räsänen
Kuvat: Samuli Skantsi

 

Auroratalo

  • Diakonissalaitoksen Hoivan Auroratalo on tuetun asumisen yksikkö, joka sijaitsee Helsingissä Alppikorttelissa.
  • Auroratalo tarjoaa Asunto ensin -mallin mukaista tuettua asumista pitkäaikaisasunnottomille.
  • Yksikössä työskentelee moniammatillinen tiimi, johon kuuluu mm. sosionomeja, lähihoitajia, sairaanhoitaja ja toimintaterapeutti.
Lue lisää Auroratalosta

Lähihoitaja Ronja opastaa Auroratalon asukkaita muun muassa ruoanlaitossa.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: