”Kunkussa on hyvä työporukka”

Henna Haapasalo, henkilökuva. Hennan mielestä Kunkussa on hyvä työporukka.

Viittä vaille valmis sosionomi Henna Haapasalo tekee parhaillaan viimeistä pakollista harjoitteluaan Diakonissalaitoksen Hoivassa. Kuninkaankallion neljännen kerroksen tehostetun palveluasumisen yksikkö on tuttu paikka, siellä Henna on työskennellyt kaksi kesää ja tehnyt niiden välissä keikkaa. Hän on viihtynyt, sillä Kunkussa on hyvä työporukka.

Kuninkaankalliossa toimitaan Asunto ensin -periaatteen mukaisesti. Asukkaita on noin sata ja asumismuodot vaihtelevat tuen tarpeen mukaan. Hennan työpaikalla neljännessä kerroksessa asukkaita on 19. Yhteistä heille on toimintakyvyn raju heikentyminen.

– Asukkaat eivät pärjää omillaan, vaan he tarvitsevat ympärivuorokautista huolenpitoa ja apua. Osa kykenee liikkumaan itse, osa vaatii laaja-alaisempaa avustusta päivittäisistä toiminnoista selviytyäkseen, kuten apua peseytymisessä ja ruokailuissa. Toimintakyvyn rajoitteisiin liittyy vahvasti päihteiden käyttö, päihdetausta sekä monet fyysiset ja psyykkiset sairaudet.

Päihdetaustaisten kanssa työskentely ei ole kaikkein helpointa, mutta siinä on haastetta ja monipuolisuutta, Henna toteaa.

– Ja on palkitsevaa, kun asukas aivan oma-aloitteisesti ryhtyy kertomaan omista asioistaan, luottaa.

Täysivaltainen tiimin jäsen

– Meillä on ollut hyvä työporukka ja työ on monipuolista, olen viihtynyt. Kesätyöntekijänä minut on otettu tosi kivasti mukaan hyvin itseohjautuvaan tiimiin, Henna kehuu.

Kun perusarki rullaa, jää aikaa tärkeälle yhdessäololle. Tästä hyötyvät kaikki – niin asukkaat kuin henkilökuntakin.

– Olen voinut sanoa mielipiteeni työpalavereissa ja tehdä omia ehdotuksia esimerkiksi toimintatapoihin. Vastuuta varmastikin saa niin paljon kuin haluaa ja esihenkilö on avoin uusille ideoille ja ehdotuksille. Ensimmäisenä kesänä en ehkä uskaltanut vielä ottaa, mutta tänä vuonna olen muun muassa päivittänyt kuvauksen omaohjaajan tehtävistä. Luonnollisestikin esihenkilön kanssa sopien. Tykkään paljon kehittämisestä ja välillä ihan paperitöistäkin.

Arki sujuu, kun on tekijöitä

Työ on välillä raskasta, Henna luonnehtii, ja painottaa oman jaksamisen tärkeyttä. Ilahduttavaa ovat hyvät työkaverit ja heiltä tuleva positiivinen palaute. Se auttaa jaksamaan, samoin leppoisa yhdessäolo asukkaiden kanssa.

-Kun perusarki rullaa, jää aikaa tärkeälle yhdessäololle. Tästä hyötyvät kaikki – niin asukkaat kuin henkilökuntakin.

Kunkussa työskennellään asiakaslähtöisesti

Hennalle on jäänyt vaikutelma, että Kuninkaankalliossa tai Kunkussa, kuten sitä lempinimellä kutsutaan, halutaan aidosti työskennellä asiakaslähtöisesti ja työntekijöillä riittää empaattisuutta.

– Tuntuu, että täällä halutaan oikeasti asettua asiakkaan asemaan, kuunnellaan ja pyritään osallistamaan heitä toimintakyvyn rajoissa. Sydän on mukana!


Kirjoittaja Jaana af Hällström, Diakonissalaitoksen viestinnän asiantuntija

Kuva Magnus Scharmanoff, Diakonissalaitoksen viestintä

Julkaistu 13.1.2021

Tutustu Kuninkaankallion palveluihin

”Hennan työtapa on hyvin asukaslähtöinen ja hän pohtii moniakin työhön liittyviä asioita siten, että niitä voitaisiin kehittää paremmiksi asukkaan näkökulmasta ajatellen. Lisäksi hän uskaltaa kyseenalaistaa tarvittaessa toimintatapoja, mikäli ne eivät ole asukkaan edun mukaisia.

Henna on hyvin reipas, ahkera, ystävällinen sekä joustava työntekijä, joka tulee kaikkien kanssa toimeen.

Hänestä kehkeytyy vielä loistava alansa ammattilainen.”

Virpi Syrjäpalo, esihenkilö

Kesätyöntekijät ovat tärkeä osa työyhteisöjä

Olemme olleet aikaisempina vuosina Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Sen tavoitteena on tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia. Tänä vuonna toteutimme koko Diakonissalaitoksen konsernissa palautekyselyn, johon vastasi 184 kesätyöntekijää.

– Yleiseksi tyytyväisyysarvosanaksi saimme 3,48. On ymmärrettävää, että monet nuoret haluavat kartoittaa työmahdollisuuksia eri asiakasryhmillä. Vastaajistakin suuri osa oli ensimmäistä kertaa meillä töissä. Toivomme tietysti, että mahdollisimman kesätyö innostaisi konsernin tarjoamiin työmahdollisuuksiin jatkossakin, rekrytointipäällikkö Ulpu Tiittanen kertoo.

Palautteissa etenkin oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus arvioitiin erittäin hyväksi. Vastaajat kokivat, että kesätyöntekijä otetaan mukaan työyhteisöön. Erityisen tärkeäksi ja hyväksi koettiin mahdollisuus osallistua muun muassa kaikkiin tiimin yhteisiin kokouksiin ja raportteihin, jos vain työvuorot sen sallivat.

– Tämä on hieno kuulla, sillä se kertoo yksiköidemme vieraanvaraisuudesta ja siitä, että kesätyöntekijät todella koetaan tärkeäksi osaksi työyhteisöjämme.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: