Hymyilevä Aurora toi kauneutta hoivakotien arkeen

16.9.2021

Tanssijan käsi ojentuu kauniissa kaaressa oikealla tervehtien toista puolta salia. Sitten käsi ojentuu vasemmalle tervehtien salin toista puolta, ja lopuksi tanssija tervehtii näkymätöntä partneriaan päätään kumartaen ja tarkistaa tanssiaiskortista: ”Kyllä, teille olen luvannut tämän valssin.”

Balettitanssija esiintyy valkoisessa puvussa, katsomossa ihmisiä pyörätuoleissa.

Ja niin lähtee käyntiin tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin wienervalssi hoivakoti Scillassa. Aluksi vain hänen käsivartensa tekevät ilmavia kaarteita musiikin tahdissa, mutta hiljalleen mukaan liittyy esityksen yleisöä – muutama keinuttaa pienin liikkein ylävartaloaan musiikin tahtiin ja lopulta yksi rouvista tapailee tanssijan liikettä, käsivarret sivulle, eteen. Kaikki eivät kuitenkaan jaksa osallistua tuolitanssiin, ja niin tanssija nousee tuolistaan ja tanssii yleisölleen juhlavan valssin.

– Kun esiintyy ikäihmisille, on osattava lukea yleisöä ja sopeuttaa esitys yleisön jaksamisen mukaan, Louhensalo-Lindström toteaa.

– Minulla ei ole kiire esityksen kanssa, eikä käsikirjoituksessa tarvitse pysyä orjallisesti. Läsnäoloni on intensiivistä ja elän siinä hetkessä – muuten yleisön mielenkiinto hiipuu.

Scillan yleisö oli reipasta, mutta esiintyjän mukaan hauraampaa kuin palvelutalo Ceciliassa edellisenä päivänä. Siellä tuolitanssia jaksettiin monta minuuttia ja vanhat herrat jopa intoutuivat flirttailemaan tanssijan kanssa.

Aurinkoinen Aurora

Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström on toteuttanut yhteistyössä Diakonissalaitoksen kanssa soolotanssiteoksen laitoksen perustajasta Aurora Karamzinista. Noin tunnin pituisen teoksen ”Auroran monet kengät” kantaesitys oli Diakonissalaitoksen kirkossa 22. syyskuuta. Diakonissalaitoksen Hoivan hoivakoteihin on valmistettu kestoltaan lyhyempi ”Hymyilevä Aurora”. Se pohjautuu kantateokseen, mutta mukaan on otettu siitä kepeämpiä osuuksia.

– Olen esiintynyt aikaisemminkin hoivakodeissa ja tunnen, että yleisöni on kokenut niin paljon murhetta, ettei minun tarvitse tuoda raskautta mukanani. Siksi olen halunnut kertoa iloisemman, aurinkoisemman tarinan, Louhensalo-Lindström kertoo.

”Hymyilevä Aurora” on kertomus Auroran yhdestä päivästä – päivästä, jolloin hän on onnellinen.

– Esityksen teksti on jätetty hyvin vapaaksi, jotta voin lukea tilannetta ja voin nähdä kuinka väsynyt yleisöni on. Jos yleisö on hyvin väsynyttä, toivon, että kauniista ballerinasta, kauniista tanssista ja kauniista musiikista on heille iloa.

Kulttuuritoiminta tuo arkeen uusia muotoja

Balettitossut ja osa pyörätuolin pyörää.

Diakonissalaitos aloitti taide- ja kulttuuritoiminnan taiteilijoiden kanssa ensimmäisten sosiaali – ja terveydenhuollon toimijoiden joukossa vuonna 2000. Monissa Diakonissalaitoksen ja Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n yksiköissä taide- ja kulttuuritoiminta on kiinteä osa toimintaa, sillä sen koetaan monipuolistavan palveluita käyttävien ihmisten elämää. Toiminta myös vahvistaa yhteisöllisyyttä yhteisen kokemisen ja tekemisen kautta. Hymyilevä Aurora nähtiin Palvelutalo Ceciliassa ja Viikissä sekä hoivakoti Scillassa, Kotikalliossa, Kyläkalliossa ja Myllyssä.

Teksti ja kuvat Jaana af Hällström, Diakonissalaitoksen viestinnän asiantuntija

 

Lue tästä lisää Aurora Karamzinista
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: