Korttelikeidas tarjoaa yhteisöllisyyttä ja kuntouttavaa tekemistä

2.7.2021

Diakonissalaitos ja Diakonissalaitoksen Hoivan matalan kynnyksen työtoiminta perustivat toukokuussa yhdessä Korttelikeitaan. Yhteisöpuutarha on tarkoitettu virkistykseksi ja hyödyksi kaikille Helsingin Alppikorttelissa asuville, vieraileville ja työskenteleville.

Etualalla istutuslaatikoita, taustalla punatiilinen iso rakennus.

Toukokuussa 2021  Diakonissalaitoksen Alppikorttelissa, junaradan kupeessa, huhkittiin talkoilla. Työntekijät ja työtoimijat rakensivat yhdessä istutuslaatikoita, kärräsivät multaa ja kylvivät siemeniä. Nyt erilaisten puiden ja pensaiden rajaamassa puutarhassa kasvaa monenlaisia yrttejä, salaatteja, raparperia ja kesäkukkia. Puutarhaan saavutaan köynnösten reunustamasta portista.

Idea asukkaiden ja työntekijöiden yhteisestä Korttelikeitaasta on Diakonissalaitoksen valmentajan Anni Selinin ja Diakonissalaitoksen Hoivan työtoiminnan ohjaajan Anne Tuomen yhteinen. Kimmoke toimintaan saatiin Sininauhaliiton Vihreä veräjä -toiminnasta.

– Tämä puutarha on tarkoitettu kaikille korttelissamme asuville, vieraileville ja työskenteleville. Kuka tahansa voi käydä hoitamassa ja kastelemassa kasveja, vaikka päävastuu puutarhan hoitamisesta on Korttelin matalan kynnyksen työtoiminnalla eli Korttelitiimillä, Tuomi kertoo.

Keidas tarjoaa virkistystä ja matalan kynnyksen työtoimintaa. Puutarha sopii hyvin myös työntekijöiden kesäiseksi kokouspaikaksi. Koronarajoitusten aikana ulkona toteutettu toiminta on myös terveysturvallisempaa kuin sisällä työskentely.

– Tavoite on, että Korttelikeidas yhdistäisi pihaa ja sen jäseniä sekä lisäisi kommunikaatiota ja yhteistyötä. Samalla se mahdollistaa moniammatillisen työskentelyn, Selin sanoo.

Luonto tekee hyvää

Idea luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta ei sinänsä ole uusi. Jo pitkään on tiedetty, että viherympäristöllä on suuri merkitys elämänlaatuun ja koettuun stressiin. Vastaavaa niin sanottua Green care -toimintaa on toteutettu menestyksellä esimerkiksi psykiatrisissa sairaaloissa ja vankiloissa – myös konsernissa muun muassa Rinnekodilla ja Caritaksessa.

Puutarhatoiminta opettaa sosiaalisuutta ja pitkäjänteisyyttä: siemenet ja taimet kylvetään ja istutetaan yhdessä ja sen jälkeen seurataan niiden kasvua. Palaute on ollut yksinomaan kiittävää ja työtoimijoista ja asukkaista on löytynyt runsaasti puutarhanhoitajia.

– Paras kuulemani palaute on, että ”tämähän on ihan kuin menisi mökille – ihana rauha”, Anni Selin kertoo.

Tämähän on ihan kuin menisi mökille – ihana rauha.

Toiminnan alussa jotkut pelkäsivät, että puutarhaan pesiytyy neuloja ja syntyy levottomuuksia, mutta Selinin mukaan näin ei ole käynyt, vaan alue on pysynyt siistinä ja viihtyisänä.

– Jotain kertoo sekin, että muutama luotettu työtoimija on luvannut huolehtia puutarhasta henkilökunnan lomien aikaan heinäkuussa.

Vieraanvaraisesti yhdessä

Kesäkuussa juhannuksen aaton aattona vietettiin Korttelikeitaan avajaisia. Aamupäivän aikana puutarhassa vieraili useita kymmeniä alueen asukkaita ja työntekijöitä. Tarjolla oli pientä purtavaa, musiikkia ja itse tehtyjä kukkaseppeleitä.

– En tiennyt, että meillä on tällainen keidas näin lähellä. Olipa hienoa, että pääsin mukaan tähän juhlaan, totesi eräs Auroratalon asukas.

Mies sai napinläpeensä juhannuskukkia ja innostui itsekin askartelemaan koristeen.

En tiennyt, että meillä on tällainen keidas näin lähellä.

Korttelikeidas on vapaasti alueen asukkaiden käytössä koko kesän. Heinäkuussa siellä grillataan viikoittain ja syksyllä on tarkoitus viettää yhteistä sadonkorjuujuhlaa. Muitakin suunnitelmia on jo tehty.

– Pitkän tähtäimen tavoitteena on korttelin elävöittäminen ja mielekkään, kuntouttavan toiminnan järjestäminen. Yhteisöllisyys vaatii kohtaamispaikkoja ja toivomme, että ihmiset ottavat Korttelikeitaan omakseen.

– Tavoitteenamme on, että Korttelikeidas on paikka, johon työntekijöiden, asiakkaiden ja kumppaneiden on helppo tulla, Anni Selin toteaa.

Teksti ja kuvat Susanna Kaaja, Diakonissalaitoksen Hoivan viestintäpäällikkö. 

Tutustu hoivakoteihimme.

Green care – hyvinvointia ja osallisuutta

  • Green care on luontoon ja maaseutuympäristöön
    Etualalla kukkia istutuslaatikossa, takana pyörätuolin kulma.

    .

    liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

  • Toiminta sijoittuu usein luonnonympäristöön tai maatilalle, mutta sitä voidaan toteuttaa myös kaupunki- ja laitosympäristöissä.
  • Toimintaan kuuluu olennaisesti tavoitteellisuus, vastuullisuus ja ammatillisuus.
  • Esimerkkejä Green care -toiminnasta ovat muun muassa ratsastusterapia, sosiaalinen ja terapeuttinen puutarhatoiminta sekä maatilojen kuntouttava toiminta.

Lue lisää Green Care -toiminnasta Green Care Finlandin sivuilta.

 

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: