Korona ei meitä pysäytä – Hoivan arkea poikkeusoloissa

8.5.2020

Nainen hoitaa kukkia, parvepelargoneja.

Maaliskuussa 2020 korona muutti ihan jokaisen elämää ja vaikutti myös meidän arkeemme hoivakodeissa. Rajoitukset etenivät nopeasti ja vaativat reagointia ja muutostoimenpiteitä. Sen seurauksena yksiköissämme ei enää saanut vierailla ja yhteisöjä suljettiin. Tapahtumat ja koulutukset peruutettiin. Työtä varjosti pelko ja huoli epidemian leviämisestä.

Hoivan henkilökunta ei kuitenkaan jäänyt neuvottomaksi. He kehittivät uusia tapoja toimia ja huolehtia asiakkaistamme sekä heidän hyvinvoinnistaan, tehden arjesta merkityksellisen myös poikkeusaikana. Aina tämä ei vaadi isoja sirkushuveja. Tärkeää on turvallisen arjen jatkaminen niin normaalisti kuin mahdollista. Juhlapyhiäkään ei ole unohdettu, vaikka niiden viettäminen on toki erilaista tänä vuonna. Kaikesta näkee, että henkilökunnalla on #sydänmukana.

Olemme koonneet alle muutamia poimintoja uudesta arjestamme sekä ideoita ehkä muillekin.

Ikääntyneiden hoivakodit/Leenankoti ja hoivakoti Scilla

Hoivakoti Scillassa on ½ aikainen viriketoiminnasta vastaava, jonka työnkuvaan on kuulunut jo ennen koronaa asukkaiden harraste/yhteiselosta huolehtiminen. Nyt toimintaa jatketaan pienryhmissä. Aamuisin ja iltapäivisin ohjelmaan kuuluu esimerkiksi leipominen, askartelu, Hilda-sovelluksen kautta matka muistoihin ja pelien pelaaminen. Juhlia eli pääsiäistä sekä vappua on juhlittu. Lasitettu parveke on antanut mahdollisuuden seurata kevään edistymistä ja juoda vaikka päiväkahvit auringonpaisteessa. Omaisiin on pidetty aktiivisesti yhteyttä iPadin näköpuheluiden kautta.

Leenankodin kaunista sisäpihaa ja lasitettua terassia hyödynnetään jatkossa asukkaiden ja omaisten tapaamisiin. Äitienpäiväksi onkin sovittuna jo yksi omaistapaaminen.

Kotihoito/Hoiva Viikin palvelutalo

Asiakkaiden arkea on helpotettu ja ilahdutettu kirjallisin virikemateriaalein (aivojumppaa, ristikoita, tuolijumppaohjeita), jotka on kasattu kotihoidon toimesta ja jaettu asukkaiden postiluukusta. Lähikoulun oppilaiden tekemät tsemppitervehdyksen on välitetty perille asukkaille. Toukokuussa on luvassa musiikkialan ammattilaisen esiintyminen pihalla ympäri taloa, mitä asukkaat voivat seurata parvekkeelta.

Puhelimen välityksellä tapahtuva hoitajien vastaanotto antaa mahdollisuuden kysellä vointiin liittyviä asioita kaksi kertaa viikossa. Talon palveluohjaus on joka päivä tavoitettavissa puhelimella. Kotihoito soittaa viriketoimintaan aktiivisesti osallistuvat läpi kysellen heidän kuulumisiaan. Lisäksi talon asukastelevisioon on tilattu päivitys, joka mahdollistaa erilaisten videoiden näyttämisen asukkaille.

Ikääntyneiden asukkaiden ja asiakkaiden arkea voit seurata Hoivan FB-sivulta

Pellillinen pullia, korvapuusteja.

Asumispalvelut Alppitupa, Lehmustupa ja Sanervakoti

Alppituvalla on juhlapyhät huomioitu perinteisten traditioiden mukaan koristeluissa, ylimääräisissä itsetehdyissä sesonkiherkuissa sekä maljoja nostamalla. Lisäksi yksikössä on siistitty tiloja kevätsiivouksen merkeissä ja näin saatu lisää tilaa oleskeluun sekä koristeltu parvekkeita kevätkukkasin. Alppituvalla on ihastuttu Hilda-sovellukseen, joka käytössä myös muissa hoivakodeissa. Hildan avulla on päästy muistelemaan menneitä ja laulamaan yhdessä. Karuimmankin katusällin silmistä on nähty valuvan kyyneleitä tuttujen lapsuuden laulujen myötä. Ja sanatkin löytyvät kuin itsestään, vanhasta muistista.

Muutenkin yksikössä on pieniä ryhmätoimintoja pidetty koko koronaeristyksen ajan. Tärkeää on myös asukkaiden kanssa jumppaaminen, joko yksilöllisesti huoneessa tai tuoli- /hernepussijumppaa pienellä porukalla, kun henkilökohtaiset fysioterapiat ovat tauolla.

Alppituvalla on käytössä tabletti, jonka Whatsapp-sovelluksen avulla asukkaat ovat voineet soittaa omaisille videopuheluita. Videopuhelut ovat sujuneet hyvin ja asukkaat ovat esitelleet omaisille esim. mitä ruokalautaselta löytyy. Vapaaehtoiset ovat pitäneet muutamalle Alppituvan asukkaalle tietovisan Whatsapin välityksellä. Tämä hauska ja viihdyttävä tuokio saa toivottavasti jatkoa. Lisäksi on toivottu etälukuhetkiä. Säiden lämmetessä pyritään järjestämään 1-2 asukkaan ulkoiluja pihalla niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi viikonloppuisin pihalla ei juuri muita näy.

Lehmustuvalla osa asukkaista on ulkoillut normaalisti ja käynyt kaupassa, mutta maskit naamalla. Muutama asukkaista on tavannut omaisiaan pihalla. Arkeen kuuluu korttipelit, leipomiset ja jumppaamiset. Toki pinna kiristyy välillä ja arkirutiinit saattavat ahdistaa, mutta taitava henkilökunta osaa suunnata ajatuksia iloisimpiin asioihin.

Pääsiäiseen valmistauduttiin kotoisasti rairuoholla, pajunkissoilla ja narsisseilla sekä tietenkin suklaamunilla. Vapuksi tehtiin itse simaa, koristeltiin yhteiset tilat serpentiinillä ja ilmapalloilla. Lisäksi bonuksena ostettiin munkkeja tuplasti joka asukkaalle ja tehtiin pizzaa. Asukkaat toivovat pääsevänsä pian grillaamaan makkaraa. Omaisiin on pidetty yhteyttä perinteisin puheluin tai videopuheluin. Myös neuvotteluita sosiaalityöntekijöiden kanssa on pidetty Skypessä ja ne ovat sujuneet asukkailta ennakkoluulottomasti ja rohkeasti.

Sanervakodissa ollaan oltu aktiivisesti yhteydessä omaisiin. Asukkaiden kanssa on keskusteltu omaisista ja lähetelty terveisiä, kerrottu ajatuksista. Sanervakodissa on käytetty puhelinta, jotta asukkaat ja omaiset saavat kuulla toisensa äänen, on kannustettu kirjoittamaan ja menty asukkaan kanssa ikkunaan, jotta he ovat tavanneet pihalla olleen omaisensa.

Asukkaillamme on lempinimiä, lempikappaleita ja henkilökunta osaa piristää heidän omalla huumorillaan ja viihdyttää, koska tunnemme heidät vuosien takaa. Mieltä piristävät keskusteluaiheet, sensitiivinen herkkyys ja läsnäolo on ollut asukkaillemme voimaannuttava. Valitettavaa on, että läheisin kontakti on jouduttu jättää pois, mutta sitä on korvattu läsnäololla ja eri tavoin huomioiden mm. laiteltu hiuksia, lakattu kynsiä, laulettu yhdessä asukkaiden lempikappaleita ja tarjoiltu herkkuja sekä toivomia juomia. Asukkaille on haettu kaupasta mieleisiä herkkuja ja juomia, myös kukkia huoneisiin piristämään. Äitienpäiväksi on kaikille varattuna ruusut. Vakioporukkamme on antanut tavallista enemmän asukkaille yksityistä aikaa.

Palveluiden arkea voi seurata Hoivan asumis- ja päihdepalveluiden FB-sivulla. 

Haluamme toivottaa kaikille hyvää kevään jatkoa! Pidetään huolta toisistamme.

Lopuksi vielä Diakonissalaitokseen kuuluvan Rinnekodin työntekijöiden tekemä musiikkivideo, joka piristää, luo toivoa ja uskoa siihen, että tästäkin selvitään, yhdessä. Kuuntele se tästä linkistä

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: