Kansallisteatteri toi pörhistelevät Diplomaatit Leenankotiin

2.6.2021

 

Kolme näyttelijää ja etualalla kaksi näytelmän katsojaa.

Kansallisteatterin näyttelijät Jussi Lehtonen, Antti L.J. Pääkkönen ja Kaisa Leppänen kävivät ilahduttamassa Leenankodin asukkaita. 

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön näytelmä Diplomaatit toi aurinkoisena alkukesän päivänä iloa Diakonissalaitoksen Hoivan Leenankodin asukkaille. ”Voi kuinka hyvää teatteriesitys tekikään meille kaikille”, tiivistää tunnelman sairaanhoitaja Edina Bilajac, jonka ideasta vierailu sai alkunsa.

Alkukesän aurinko säteilee tuomenkukkien lomasta Leenankodin sisäpihalle. Talon asukkaat asettuvat istumaan mukavasti pieniin ryhmiin, ja työntekijät varmistavat, että kukaan ei vain palele. Muutama naapuri vilkuttelee iloisesti viereisen Viikin palvelutalon lasitetuilta parvekkeilta.

Sitten kaikkien katseet kääntyvät terassikivetyksellä kopisevien askeleiden suuntaan.

Yleisön eteen saapastelee kolme komeljanttaria hauskoissa hapsuasuissa. He ovat saapuneet Kansallisteatterin Kiertuenäyttämöltä Leenankotiin esittämään Juha Mustanojan kirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmää Diplomaatit.

Kolmen pörhistelijän näytelmä

Näytelmässä kolme tärkeänä pörhistelevää ihmistä kinastelee siitä, mikä on inhimillisen täydellisyyden mitta. Ensimmäisen mukaan se on fyysinen kunto, toisen mielestä järki. Kolmas liputtaa hyvien käytöstapojen puolesta.

Yleisössä hymyillään paljon. Näytelmä on hauska, ja asukkaat iloitsevat siitä, että ovat saaneet kokoontua kauniina päivänä yhdessä ulos nauttimaan kulttuurista.

”Tuntuu, että nyt saa vetää henkeä oikein kunnolla ja syvään”, tiivistää tunteensa yksi katsojista.

Kulttuuri on osa Leenankodin arkea

Leenankodissa asuu 18 yli 65-vuotiasta ihmistä, joista useimmilla on muistisairaus. Taide ja kulttuuri ovat aina kuuluneet talon arkeen. Asukkaita ovat vierailuillaan ilahduttaneet niin rock-muusikot kuin klassisen musiikin taitajatkin. Ennen Diplomaatteja kulttuurivierailuissa oli kuitenkin koronarajoitusten vuoksi pitkä tauko.

”Voi kuinka hyvää tämä teatteriesitys tekikään meille kaikille”, huokaa sairaanhoitaja Edina Bilajac. ”Olen itse kaivannut teatteria ja taidetta todella paljon, ja saman kaipuun olen huomannut myös asukkaissamme.”

Suora yhteys Kansallisteatteriin

Diplomaatit-esitys saapui Leenankotiin Bilajacin aloitteesta. Bilajac oli vuonna 2011 mukana Kiertuenäyttämön Paperiankkuri-näytelmässä ja tutustui silloin ryhmän perustajaan, näyttelijä-ohjaaja Jussi Lehtoseen.

”Juttelin vähän aikaa sitten puhelimessa Jussin kanssa ja kyselin, eikö heillä olisi mitään esitystä meille. Jussi vastasi, että onhan meillä”, Bilajac kertoo. Bilajac otti Lehtosen neuvosta yhteyttä Diplomaattien tuottajaan Sanna Breiliniin, ja pian vierailupäivämäärä olikin jo lyöty lukkoon.

Edina Bilajcin kasvokuva.

Kansallisteatterin vierailu Leenankotiin sai alkunsa sairaanhoitaja Edina Bilajacin ideasta. ”Olen kaivannut teatteria todella paljon. Saman kaipuun olen huomannut myös asiakkaissamme.”

Sisältöä asukkaiden arkeen

Leenankodin yksikönjohtaja Pia Taskinen iloitsee muiden mukana siitä, että Bilajac keksi kutsua Kiertuenäyttämön vierailulle. ”Leenankodissa parasta on ihanien asukkaidemme lisäksi juuri henkilökunta, joka haluaa aina asukkaiden parasta. He todella panevat itsensä likoon, jotta meillä asuvat ihmiset saavat sisältöä arkeensa”, Taskinen kiittää.

Korona-aikana asukkaiden arjen piristäminen on vaatinut henkilökunnalta tavallista enemmän kekseliäisyyttä. Kulttuuriohjelmaa on ollut pakko karsia koronarajoitusten vuoksi.

Joulun alla asukkaat saivat kuitenkin nauttia seurakunnan tunnelmallisesta joulukonsertista. Kuoro lauloi kynttilöin valaistulla pihalla, ja leenankotilaiset kuuntelivat heitä sisätiloissa. Terassin ovet oli avattu, jotta laulu kantoi sisään asti.

Myös Diplomaatteja yleisö olisi katsellut lasien takaa sisältä käsin, jos säätila tai koronarajoitukset olisivat estäneet yhdessä ulos siirtymisen.

”Esitys meni ihan sydämeen asti”

Kun esitys päättyy, näyttelijät Jussi Lehtonen, Kaisa Leppänen ja Antti L.J. Pääkkönen kiittävät, kumartavat ja pukevat ylleen suojamaskit, jotta voivat siirtyä hieman lähemmäs yleisöä juttelemaan.

”Kuuluihan meidän äänemme äsken kunnolla?” näyttelijät varmistavat.

Hyvin kuului, vakuutetaan yleisöstä, vaikka esitystä taustoittikin lintujen liverrys ja viereisellä nurmikentällä pörrännyt ruohonleikkuri. Kaisa Leppänen naurahtaa, että ruohonleikkuri selän takana toi työhön oman lisäjännityksensä. Pörinä tuntui muuttuvan koko ajan äänekkäämmäksi ja tulevan lähemmäksi näyttelijöitä.

”Mutta juuri se näissä kiertuenäytöksissä on niin ihanaa, että ympäristö on joka kerta erilainen. Täällä pääsemme lisäksi suoraan kontaktiin yleisön kanssa. Oli kiva saada pitkästä aikaa esiintyä ihmisille, ja tuntui, että ilo oli molemminpuolinen”, Leppänen sanoo.

Katsomosta vahvistetaan, että Leppänen on oikeassa. ”Esitys meni ihan sydämeen asti.”

Seuraavaksi rock-konsertti?

Näyttelijät heittävät hyvästit ja lähtevät jatkamaan matkaa. Leenankotilaiset siirtyvät virkistyneinä sisälle iltapäiväkahvin ääreen. Pia Taskinen uskoo ja toivoo, että Diplomaatit ei jää kesän viimeksi kulttuurivierailuksi Leenankodissa. Ainakin yksi vierailu on jo sovittukin: seurakunnan edustajat tulevat pihalle laulamaan samaan tapaan kuin joulun alla.

”Ja myös rock-konserttia olemme miettineet. Katsotaan, onnistuisiko se kesän mittaan”, Taskinen sanoo.

 

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi

Lue lisää Hoivan hoivakodeista
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: