Hoiva tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittyä työssään

29.8.2019

Hoiva on panostanut ikäihmisten kanssa työskentelevien pitkäaikaiseen koulutukseen. Koulutukset ovat olleet käynnissä Suomen Diakoniaopiston toteuttamana. Osa henkilökunnasta on saanut lisäkoulutuksen päätökseen, osalla opinnot vielä jatkuvat. Koulutus koskee vajaata 150 henkilöä Hoivan hoivakodeissa, joissa asukkaina ovat ikäihmiset ja muistisairaat.

Vanhustyön erikoisammattitutkinto

Outi Kujanpää suoritti Vanhustyön erikoisammattitutkintoa, joka päättyi vuoden 2019 lopussa. Kujanpää työskentelee lähihoitajana hoivakoti Kotikalliossa. Kotikallio on 23 asukkaan koti, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille.

– Itsensä kehittäminen on aina hyvä asia, koska tiedot ja käytännöt muuttuvat koko ajan. Jokaisesta koulutuksesta saa aina jotain uutta, mikä auttaa kehittymään työssään, Kujanpää sanoo.

Koulutuksesta Kujanpäälle jäi erityisesti mieleen kinestetiikan ja mikroasentohoidon osio. Siinä palautettiin mieleen kosketuksen voima eli miten kosketus luo turvallisuutta, helpottaa kipua ja auttaa esimerkiksi siirroissa. Joskus ne pienet asiat ovat niitä tärkeimpiä asioita arjen sujuvuuden kannalta. Asukkaat ovat myös kaikki yksilöitä, se mikä toimii toiselle ei välttämättä toimi toiselle. Tästä syystä on hyvä, että hoitajan työkalupakissa on erilaisia keinoja helpottamaan työtä ja kanssakäymistä asiakkaan kanssa. Ikääntynyt ei suinkaan mene rikki kosketuksesta vaan he kaipaavat sitä, kuten meistä jokainen. Opitut asiat otetaan käyttöön hoivakodin arjessa ja opittuja tietoja jaetaan työryhmien kesken.

– Minusta on hienoa, että Hoivalla koulutetaan henkilöstöä aktiivisesti ja itseään pääsee kehittämään aina niin halutessaan, Kujanpää kiittelee.

Seuraavaksi hän lähtee kehittämään itseään kirjaamisprojektin parissa. Hän on toiminut Hoivalla kirjaamisvastaavana. Tämä osa-alue on aina ollut Kujanpään sydäntä lähellä ja hän haluaa olla mukana kehittämässä sitä.

Ikäihmisen hoito ja kuntoutus -tutkinto

Susanna Salo on saanut suoritettua Ikäihmisten hoito ja kuntoutus -tutkinnon. Kyseessä oli vuoden kestävä koulutus. Salo työskentelee Sanervakodissa ohjaajana. Sanervakoti tarjoaa kodin 48 muistisairaalle ja viidelle mielenterveyskuntoutujalle. Koulutuksessa työntekijä sai valmiuksia onnistuneeseen vuorovaikutukseen muistisairaan kanssa, mikä on hyvän hoidon perusta.

– Koulutus oikeanlaiseen vuorovaikutukseen muistisairaan kanssa oli silmiä avaava. Tämä teema toi suurimman muutoksen omaan työskentelyyni, Salo kertoo.

Muistisairaiden kanssa kommunikointi on monimutkaista ja haastavaa. Aivan ensimmäisenä on ymmärrettävä sairautta ja sen ilmenemistä ennen kuin asukasta pysytään hoitamaan. Jokainen on yksilö, eikä yhtä oikeaa toimintatapaa ole. On ymmärrettävä heidän ajattelutapaansa, joka on erilainen kuin meillä muilla. Kun tämän ymmärtää, sujuu vuorovaikutus paljon paremmin. Asukas on saattanut unohtaa sanojen ja asioiden merkityksen, joten kommunikointiin on löydettävä uusia tapoja.

Toinen uusia toimintatapoja mukanaan tuoma teema oli hampaidenhoito. Vaikka tämä kuulostaa perustaidolta niin muistisairaus tuo siihen omat haasteensa. Asukasta saattaa pelottaa, hän ei ehkä ymmärrä mitä hampaidenpesu tarkoittaa tai mikä hammasharja on. Suun hyvinvointi on kuitenkin yksi tärkeä asia terveyden ylläpitämiseksi, vaikka kyseessä olisi kuinka iäkäs tai muistisairas henkilö. Koulutus tavoitteena olisi lisätä ymmärrystä hampaiden hoidon tärkeydestä sekä antaa työkaluja, miten toimia muistisairaan kanssa hampaidenhoitotilanteissa.

– Koulutuksesta saa aina jotain uutta tai jokin itsestään selvä asia avautuu uudella tavalla. Aina ei tarvita rakettitiedettä vaan arjen pieniä asioita, Salo sanoo.

Seuraavaksi Salo aloittaa saattohoidon opintopiirin. Lisäksi häntä kiinnostaa kehittyä ravitsemusasioissa.

Koulutuskokonaisuus tehtiin yhteistyöllä

Ammatillisessa koulutuksessa on tapahtunut paljon uudistusta vuoden 2018 jälkeen. Perusopetuksessa, esim. lähihoitajan koulutuksessa, oppiminen tapahtuu yhä enemmän aidoissa työelämän tilanteissa. Uudistuksen myötä työssäoppimisen työelämä ohjaajan rooli on yhä merkittävämpi. Hoivan koulutuksessa työskenneltiin niiden henkilöiden kanssa, jotka ohjaavat SDO:n lähihoitajaopiskelijoita.

– Nyt voi lähettää yhä luottavaisemmin mielin hoitajaopiskelijat Hoivan paikkoihin työssäoppimaan. Olen opettajana myös jalkautunut Hoivan yksiköihin aitojen asiakastilanteiden ääreen pohtimaan yhdessä työntekijöiden kanssa asioita, mikä on ollut itselle palkitsevaa ja opettavaista, kertoo Suomen Diakoniaopiston lehtori Kirsi Myller-Pirinen.

Tässä koulutuskokonaisuudessa Hoivan palvelualuejohtaja Johanna Arppe sekä SDOn lehtori/asiakkuusvastaava Heli Simonen tekivät mittavan ja laadukkaan suunnittelutyön. Yhteistyö heidän sekä Hoivan esimiesten kanssa koulutuksen aikana oli ratkaisevassa roolissa koulutuksen onnistumiseksi.

– On ollut hienoa nähdä, miten monipuolista osaamista talossa on ja, miten osaamisen jakaminen ja yhteinen keskustelu tuottaa uutta osaamista. Opettajan rooli tänä päivänä on tuoda esille ”nostoja” aiheista ja koulutukseen osallistuja oppii ja kehittyy yhteisen dialogin sekä osallistumisen kautta. Opettaja ei anna valmiita vastauksia, vaan hän rohkaisee opiskelijaa pohtimaan ja perustelemaan ratkaisuja, Myller-Pirinen jatkaa.

Lue lisää koulutuksesta
Lue lisää hoivakodeistamme
Lue lisää Hoivasta työpaikkana
Katso avoimet työpaikka

Lisätietoja:

Johanna Arppe, palvelualuejohtaja, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, johanna.arppe@hoiva.fi
Heli Simonen, lehtori/asiakkuusvastaava, Suomen Diakoniaopisto, heli.simonen@sdo.fi
Kirsi Myller-Pirinen, lehtori, Suomen Diakoniaopisto, kirsi.myller-pirinen@sdo.fi

Lähihoitaja Outi Kujanpää.Outi Kujanpää, lähihoitaja, hoivakoti Kotikallio

Lähihoitajan työ Kotikalliossa

Outi on valmistunut Joensuusta vuonna 1999. Hoivalla hän aloitti vuonna 2003 ja on viihtynyt talossa hyvin. Hänen mukaansa Kotikalliossa jokaisesta pidetään hyvää huolta, oli kyseessä asukas tai työntekijä. Työntekijöiden vaihtuvuus on tosi pientä, mikä varmasti johtuu työyhteisön hyvästä ilmapiiristä, keskinäisestä luottamuksesta ja joustavuudesta eri elämäntilanteissa. Yritys tarjoaa myös hyvät työsuhde-edut, kuten työterveyshuollon ja Smartum-setelit.

”Olemme yhtä suurta perhettä, joka on hitsautunut yhteen. Jokainen tietää vastuunsa ja jokaiseen voi luottaa. Joukkoomme on silti helppo kenen tahansa tulla”, Outi kuvaa työyhteisöä Kotikalliossa.

Susanna Salon puolivartalokuva. Hän työskentelee ohjaajana Sanervakodissa.Susanna Salo, ohjaaja, Sanervakoti

Työ Sanervakodissa

Susanna on valmistunut lähihoitajaksi mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyöhön vuonna 1997. Hän aloitti työt Hoivalla maaliskuussa 2017 keikkalaisena ja sai vakituisen työpaikan 2018.

Susannan päivään kuuluu huolehtia asukkaiden arjesta, jotta heidän elämänsä olisi mahdollisimman mukavaa ja he saavat kaiken tarvitsemansa perushoidosta virikkeisiin ja seuraan. Susanna kertoo olevansa ylpeä työpaikastaan, sitä ei tarvitse häpeillä eikä kaunistella. Sanervakodissa eletään oikeasti omannäköistä elämää omassa kodissa.

”Hoivalla työntekijää kuunnellaan aidosti. Työnantaja arvostaa osaamistani ja luottaa ammattitaitoon. Epäkohtiin reagoidaan nopeasti”, Susanna kertoo.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: