Diakonissalaitos mukana Mielenturvaa-verkostossa

3.5.2022

Nykyinen maailman meno haastaa monien jaksamista niin työelämässä kuin yhteiskunnassa yleisesti. Mielen hyvinvoinnin haasteet näyttäytyvät työyhteisöissä ja ovat yksi merkittävimmistä tekijöistä yksilön hyvinvoinnissa, myös meillä Diakonissalaitoksella.

Sinitukkainen nainen osoittaa Mielenturvaa-otsikkoa.

Mielenturvaa-verkosto kutsuu organisaatiot ja työelämän toimijat tekemään mielenterveydestä näkyvää työpaikoilla sekä lisäämään avoimuutta yleisessä keskustelukulttuurissa.

Mielen hyvinvoinnin haasteiden yleisyydestä huolimatta monilla meistä on kynnys puhua mielen hyvinvoinnista omille läheisille tai työyhteisössä. Yksin pärjäämisen aika on ohi. Olemme Diakonissalaitoksella lähteneet mukaan Mielenturvaa-verkostoon, joka kutsuu organisaatiot ja työelämän toimijat tekemään mielenterveydestä näkyvää työpaikoilla sekä lisäämään avoimuutta yleisessä keskustelukulttuurissa.

Haluamme verkoston kautta olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja murtamassa tabuja. Verkoston kautta olemme muuttamassa työelämää ja kehittämässä omaa työyhteisöämme yhä enemmän mielen hyvinvointia vahvistavaksi jakaen konkreettisia mielenterveyttä tukevia tapoja ja osaamista verkoston muiden edustajien kanssa. Verkoston jäsenenä sitoudumme Mielenturvaa-malliin sekä osana mielen hyvinvoinnin teemavuottamme tavoittelemme kuluvan vuoden aikana Mieli ry:n Hyvän Mielen työpaikka® -merkkiä. Mielenturvaa-mallin mukaisesti työpaikoilla sitoudutaan muun muassa mielenterveyttä ennaltaehkäiseviin käytäntöihin, matalan kynnyksen palveluihin sekä apuun kriisitilanteissa.

Diakonissalaitos tukee työntekijöidensä mielen terveyttä

”Jokainen meistä Diakonissalaitoksella tekee päivittäin työtä ihmisarvon puolesta. Työ koetaankin meillä merkitykselliseksi ja palkitsevaksi, mutta se ei aina ole helpoimmasta päästä. Ajoittain työ kuormittaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Lisäksi jokaisella meistä on oma henkilökohtainen elämäntilanteemme työn ulkopuolella, jolla on vaikutusta kokonaisuuteen”, sanoo hyvinvointipäällikkö Jenni Toivonen.

Mielen hyvinvoinnin tukemiseksi Diakonissalaitoksella on muotoiltu yhdessä työterveyshuollon kanssa matalan kynnyksen palveluja, sekä kehitetty sisäistä osaamista.

”Mielenturvaa-verkoston kautta haluamme kehittyä edelleen työyhteisönä ja toivottavasti tuoda verkostoon myös meillä hyväksi todettuja käytäntöjä ja osaamista. Mielenterveys ja hyvinvointi ovat ajankohtainen ja tärkeä teema suomalaisessa työelämässä ja meillä Diakonissalaitoksella”, Toivonen jatkaa.

Mielen hyvinvointia tukevia käytäntöjä Diakonissalaitoksella

Yhteistyössä kumppanin kanssa:

 • Matalan kynnyksen palvelut Mielen chat ja Mielen sparri
 • Työpsykologin palvelut
 • Lyhytpsykoterapia
 • Kriisituki työyhteisöille
 • Työnohjaus

Tukea ja sparrausta sisäisin osaajin:

 • Hyvinvointimentorit palveluineen yksilöille, tiimeille kuin koko työyhteisölle hyvinvoinnin tueksi
 • Sielun sparri, luottamuksellinen keskustelu itselle tärkeistä tai kuormittavista asioista
 • Hyvinvointia tukevat henkilöstöetuudet
 • Sisäiset defusing-ohjaajat psyykkisesti kuormittaviin tilanteisiin
 • Johtamislupauksen mukainen esihenkilötyö
 • Oman työyhteisön tuki
Mielenturvaa-verkosto

Mielenturvaa-verkosto taklaa konkreettisilla ratkaisuilla työelämän mielenterveyskriisiä. Verkoston luoman Mielenturvaa-mallin avulla kaikki suomalaiset työpaikat halutaan haastaa mukaan vahvistamaan mielenterveyttä ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita. Verkoston perustajina ovat keskeiset työelämän toimijat Ellun Kanat, Vincit, Kukunori ry sekä MIELI Suomen Mielenterveys ry. Verkoston ovat mahdollistaneet Akava ry, Barona, Heltti, Hyvinvointiala HALI ry, Janssen, Mehiläinen, SAK ry ja STTK ry. www.mielenturvaa.fi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: