Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avataan syksyllä Mellunkylään

11.4.2022

Helsinkiläisten asunnottomien tilanne kohentuu tulevana syksynä, kun Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avaa ovensa Mellunkylän Kurkimäessä, Itä-Helsingissä.

Käsi pitelee aurinkoa vasten paperista leikattua taloa.

Diakonissalaitoksella on lähes 30 vuoden kokemus Asunto ensin -palveluiden onnistuneesta toteuttamisesta.

TIEDOTE 11.4.2022

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS on myynyt omistamansa Kurkimäentie 19:ssä sijaitsevan kiinteistön Diakonissalaitokselle. Kohteeseen avataan loppusyksystä 2022 Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n tuetun asumisen yksikkö. Neljästä rakennuksesta koostuvasta kiinteistöstä saa kodin noin 80 asukasta.

– Helsingin kaupunkistrategiassa tavoitteena on asunnottomuuden poistaminen vuoteen 2025 mennessä. ARAn tilastojen mukaan Helsingissä oli viime vuoden lopussa yhteensä 1 209 yksin elävää asunnotonta, heistä 518 on pitkäaikaisasunnottomia, ja tämä yksikkö tuo kaivattua muutosta juuri heidän tilanteeseensa. Kaupungin tahtotila on, että yhä useampi asunnoton saisi oman kodin väliaikaisten ratkaisujen sijasta, toteaa asumisen tuen päällikkö Taru Neiman Helsingin kaupungilta.

– Meillä Diakonissalaitoksella on lähes 30 vuoden kokemus Asunto ensin -palveluiden onnistuneesta toteuttamisesta. Tämä kiinteistö tukee yhteisöllisyyden vahvistamista ja sopii siksi hyvin tähän tarkoitukseen, sanoo palvelualuejohtaja Minna Kiviaho Diakonissalaitoksen Hoivalta.

Naapuruston ääni kuuluviin

HOAS tarjoaa kaikille nykyisille asukkaille uudet asunnot muualta ja muutostyöt Kurkimäentien kiinteistössä käynnistyvät mahdollisimman pian. Uudet asukkaat pääsevät muuttamaan vuokra-asuntoihinsa näillä näkymin syys-lokakuun vaihteessa.

Tärkeä osa uuden yksikön perustamista on naapurustotyö, jonka avulla rakennetaan ja ylläpidetään hyviä naapurustosuhteita sekä lisätään vuoropuhelua. Toimintamalli on ollut osa Diakonissalaitoksen Hoivan toimintaa jo vuosia.

– Haluamme kuulla naapuruston ajatuksia jo yksikön suunnitteluvaiheessa, jotta pystymme vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin välittömästi. Naapurustotyö on ennen kaikkea yhteistyötä, jonka avulla lisäämme tietoa toiminnastamme yksikön lähistöllä, kertoo naapurustotyöstä vastaava asiakkuussuunnittelija Kimmo Hannus Diakonissalaitoksen Hoivalta.

Naapuruston asukkaat ja muut toimijat ovat jo saaneet tietoa tulevasta yksiköstä ja heidät kutsutaan vielä ennen kesää ensimmäiseen naapurustotapaamiseen.

Asunto ensin -malli toimii

  • Asunto ensin -periaatteen mukaan asunto on perusoikeus, jota ei tarvitse ansaita. Se on myös edellytys kuntoutumiselle ja muun muassa päihteettömyyden onnistumiselle. Asumispalveluiden tavoitteena on mahdollistaa asukkaalle asumisen pysyvyys ja oma koti sekä huolehtia asumisen turvallisuudesta.
  • Diakonissalaitoksen Hoivalla on lähes 30 vuoden kokemus Asunto ensin -periaatteen onnistuneesta toteuttamisesta. Asunto ensin -palvelujamme ovat tuettu asuminen, hajautettu asuminen, liikkuva asumisen tuki ja hätämajoitus.
  • Suomi on tällä hetkellä ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomien määrä vähenee. ARAn mukaan Suomessa oli vuoden 2021 lopussa 3 950 yksin elävää asunnotonta, mikä on 390 vähemmän kuin vuonna 2020.
  • Lisätietoja Asunto ensin -mallista
  • Lisätietoja naapurustotyöstä

Lisätiedot:

Kurkimäentien kiinteistö ja Asunto ensin -toiminta
Palvelualuejohtaja Minna Kiviaho, Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 502 7574, minna.kiviaho@hoiva.fi

Helsingin asunnottomuustilanne
Asumisen tuen päällikkö Taru Neiman, Helsingin kaupunki
p. 09 3103 3344, taru.neiman@hel.fi

Naapurustotyö
Asiakkuussuunnittelija Kimmo Hannus, Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 395 5600, kimmo.hannus@hoiva.fi

Median yhteydenotot myös
Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@hdl.fi

Tervetuloa naapurustotapaamiseen 27.4. klo 18!
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: