Arvokasta sosiaalityötä tehdään sydämellä myös kesätöissä

Nainen istuu porraskäytävän porrasaskelmalla.

Tiina oli kesätöissä Diakonissalaitoksen Hoivalla ja on sen jälkeen tehnyt keikkatöitä Hoivan Saarnituvassa, joka on asumisyksikkö nykyisille tai entisille päihteidenkäyttäjille.

”Asukkaiden luottamus täytyy ansaita, ja kesän edetessä asukkaat alkoivat avautua ja huomasin, että omatkin vaikutusmahdollisuudet kasvoivat. Siksi on tärkeää pystyä ymmärtämään toista ja toisen asemaa. Saattaa viedä jonkun aikaa, että näkee sen ihmisen sieltä kaiken takaa.”

Tiinan työtehtäviin asumisyksikössä kuuluu asukkaiden ohjausta arkisissa asioissa ja päivärytmin ylläpitämistä. Työ on monipuolista ja osa asukkaista voi tarvita apua myös peseytymisessä, ruokailussa, nostoissa ja ulkoilussa.

”Meidän asukkaistamme suuri osa on käyttänyt päihteitä vuosikausia, eli tavoitteena ei ole välttämättä täysraittius. Silloin pienet etapit ja hyvät päivät korostuvat ja ne inspiroivat omaakin työtä”, Tiina kertoo.

Sydän mukana

Diakonissalaitoksella ja Hoivassa tehdään töitä apua tarvitsevien ihmisten kanssa. Tiina kokee itselleen tärkeäksi, että kaikkia kohdellaan samanarvoisesti. Se näkyy työssä esimerkiksi niin, että kaikkien kanssa pyritään tekemään samanlaisesti asioita – oli sitten vanhusten parissa tai päihdepuolella. Monilla saattaa kuitenkin olla ennakkoluuloja päihdetyötä kohtaan ja sanoja toivottomuudesta heitetään usein ilmoille.

”Olen kertonut ihmisille työpaikastani ja kuullut, että miksi mennä sinne, kun siellä on vain toivottomia tapauksia. Mielestäni siellä on paljon toivoa. Tässä työssä on hyvä olla sydän mukana”, Tiina pohtii ja kertoo myös omien ennakkoluulojensa saaneen työn myötä kyytiä.

Sosiaalialan työssä hyvät työkaverit ovat kultaakin kalliimpia. Kannustava työyhteisö auttaa hyvän fiiliksen ylläpitämisessä ja työpäivästä palautumisessa ja työasiat puretaan jo työpaikalla. Kolmivuorotyön vastapainoksi lepo ja liikunta tekevät hyvää. Yhteisöllisyyttä löytyy myös työntekijöiden ja asukkaiden välillä.

”Jos asukas taistelee byrokraattisia asioita vastaan vaikkapa raha-asioista tai katkolle pääsemisestä, niin yhtenä rintamana sitä pusketaan läpi. Sellaiset jutut tuntuvat hyvältä”, Tiina miettii.

Hyppy täysin uuteen

Työ Hoivalla on antanut paljon eväitä tulevaan. Tiina on oppinut ja saanut tietoa esimerkiksi erilaisista riippuvuuksista ja niihin liittyvistä sairauksista. Kiitosta hän antaa myös hyvästä perehdytyksestä ja tasa-arvoisesta kohtelusta kesätyöntekijänä.

”Työ on siinäkin mielessä opettavaista, että joutuu kohtamaan myös kuolemaa. Sellaisissa tilanteissa minulta on kysytty, että haluanko olla mukana ja nähdä, miten toimitaan. Kaikki uusi tieto on ollut tervetullutta ja tehdessä on oppinut”, Tiina kertoo.

Yksi tärkeimmistä opeista on liittynyt ihmisyyteen: ”Kaikki ihmiset pyrkivät hyvään, ja on monen asian summa, miksi johonkin juttuun ajaudutaan. Ihmisillä on erilaisia elämän kulkuja ja niitä pitää yrittää ymmärtää.”

Tiina valmistuu pian sosionomiksi. Innostus sosiaalialaan lähti alun perin äidin työstä alaikäisten turvapaikanhakijoiden parissa keskuksessa, jossa Tiina teki sijaisuuksia. Suunnitelmat työstä lasten kanssa muuttuivat kuitenkin Hoivan kesätyön myötä.

”Kesätyö päihdepuolella vaikutti siihen, että nyt ajattelin hyppyä täysin uuteen eli päihdetyön parissa haluan tehdä töitä myös tulevaisuudessa”, Tiina kaavailee.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kanssa
Kuvat: Niko Jekkonen

Lue lisää Hoivasta työpaikkana ja työmahdollisuuksistamme
Tutustu Diakonissalaitoksen Hoivaan

 

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: