Aikansa edelläkävijä – Leenankoti 30 vuotta

31.5.2019

Leenankoti on Suomen ensimmäinen muistisairaiden lyhytaikaishoitoon erikoistunut hoivakoti. Hoivakoti aloitti toimintansa 2.5.1989 Alzheimer keskusliitto ry:n (nykyinen Muistiliitto) toimesta. Nykyään Leenankoti sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä Viikissä tarjoten ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista ja lyhytaikaishoito on yhdistynyt pitkäaikaisasumiseen.

– Tänään Leenankoti on pitkäaikaisasukkaidemme koti, jonka arkea rikastuttavat jo vuosien varrelta tutut sekä uudet lyhytaikaisasiakkaat. Yhdessä pitkä- ja lyhytaikaisasukkaiden, hoitajien sekä omaishoitajien kanssa rakennamme arkea, jossa jokainen aamu tarjoaa mahdollisuuden mielekkääseen päivään. Emme pysähdy paikoilleen vaan haluamme kehittää toimintaamme ja työtapaamme jatkuvasti kohdatessamme erilaisista taustoista tulevia sekä erilaista apua ja tukea tarvitsevia ihmisiä, tiivistää Leenankodin lähiesimies Annukka Niemelä työryhmän ajatukset.

Leenankodin historiaa

Leenankoti on saanut nimensä Leena Koivun mukaan. Hänen puolisonsa, kauppaneuvos Harri Koivu kiinnitti huomiota tuolloin yleiseen hoidon tilaan. Hän otti yhteyttä Alzheimer-keskusliittoon ja tohtori Raimo Sulkavaan, joka sittemmin on toiminut neurologian ja geriatrian professorina Kuopiossa. Heidän ajatuksenaan oli muistisairaiden lyhytaikaishoidon laitos, jossa asiakkaiden toimintakyky ei hoitojakson aikana laskisi. Tuohon aikaan tarvittiin vahvaa uskoa ja rohkeutta kokeilla uusia hoitomuotoja Suomessa.

Hoitotyön kehittämiseen palkattiin erikoissairaanhoitaja Ulla Eloniemi, joka oli perehtynyt Kanadassa hoitotyön näkemyksiin asiakaslähtöisestä näkökulmasta. Asiakaslähtöisen hoitotyön lisäksi tavoitteena oli tukea omaisia ja antaa heille tietoa eri muistisairauksista ja niiden erilaisista oirekuvista, läheisen ymmärtämiseksi ja kotona jaksamisen turvaamiseksi.

Leenankodin sijainti sekä palvelun tarjoaja on vaihtunut matkan varrella. Se perustettiin Helsingin keskustaan Iso-Roobertinkadulle. Sen jälkeen Leenankoti on muuttanut Katajanokan kautta Pitäjänmäelle Kotikallioon ja sieltä Alppikadulle päätyen lopulta Viikkiin. Nykyään Leenankoti tarjoaa pitkäaikaista tehostettua palveluasumista sekä lyhytaikaishoitoa esimerkiksi omaishoitajan loman ajaksi.

Lyhytaikaishoidolla tuetaan koko perheen jaksamista

Omaishoitajan jaksaminen on yhtä tärkeää kuin sairaan omaisen. Vapaan järjestämisellä tuetaan koko perhettä selviytymään arjesta. Lyhytaikaishoito tarjoaa tähän mahdollisuuden. Jakson aikaan omaishoitaja voi viettää ansaitun vapaan rauhallisin mielin sillä välin, kun läheinen on turvallisesti hyvässä hoidossa. Leenankodin toiminta perustuu kuntouttavaan ja asukkaan omista voimavaroista lähtevään hoivaan.

Lue lisää Leenankodista tästä linkistä
Lue Omaishoitajan arkea -artikkeli, joka kertoo Leenankodin lyhytaikaishoidosta omaisen silmin

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: