Avopäihdekuntoutus antaa hyvät eväät raittiuteen

24.6.2020

Mies, joka katsoo oikealle.

Ari yritti päästä eroon alkoholista 20 vuotta. Saska oli väsynyt huumeisiin kahdeksan vuoden käytön jälkeen. He ovat jakaneet kokemuksensa Diakonissalaitoksen Hoivan Lahden avopäihdekuntoutuksessa, josta kumpikin kokee saaneensa hyvät eväät raittiuteen. Vertaistuki ja kokemusten jakaminen ovat yhteisöterapian kulmakiviä.

Vaikka Ari ja Saska eivät vielä pari kuukautta sitten tunteneet toisiaan, he ovat ehtineet jakaa tämän pöydän ääressä kaikkein henkilökohtaisimmat asiansa. Välillä keskustelut ovat saaneet liikkeelle niin paljon ajatuksia, että niiden jälkeen on pitänyt vetää hetki henkeä.

Ari ja Saska ovat Hoivan Lahden avopäihdekuntoutuksen asiakkaita. Heillä on keskenään erilaiset taustat mutta yhteinen päämäärä: täysraittius.

Avoimet, rehelliset ja suorat ryhmäkeskustelut avopäihdekuntoutuksessa ovat olleet Saskalle ja Arille tärkeä askel matkalla kohti tavoitettaan.

”Parasta kuntoutuksessa on juuri asioiden käsittely. Näissä keskusteluissa on tullut pohdittua asioita, joita en olisi muuten tullut koskaan käsitelleeksi”, Saska sanoo.

Ei liian tiukkaa lukujärjestystä

Avopäihdekuntoutuksella on viikko-ohjelma, jossa on määritelty kunkin päivän ryhmäkeskustelujen aiheet. Keskusteluja vetävät yksikönjohtaja Anssi Kulmala ja sosionomi Niina Leskinen.

Saska ja Ari kiittävät sitä, että lukujärjestykseen kirjatuista keskustelunaiheista ei kuitenkaan pidetä liian tiukasti kiinni.

”Aiheita käsitellään laajasti, ja välillä keskustelu lähtee ihan laukalle. Mutta se ei haittaa, vaikka lähtisikin”, Saska toteaa.

”Joskus taas keskustelut menevät hyvin syvällisiksi. On helppo puhua ryhmässä, jossa muilla on samankaltaisia kokemuksia. Täällä on aina kiva ja kannustava ilmapiiri”, Ari jatkaa.

Vertaistuki keskeisessä roolissa

Vertaistuki on keskeinen osa yhteisöterapeuttista avopäihdekuntoutusta, johon kuuluu keskustelujen lisäksi paljon muutakin yhteistä tekemistä.

Yhdessä käydään lenkillä ja puistokahveilla. Koronarajoitusten purkamisen jälkeen voidaan lähteä pitemmillekin retkille.

Kerran viikossa on yhteisön siivouspäivä, ja lounas kokataan joka päivä yhdessä. Myös tämänkaltaisten arkisten puuhien harjoittelu on tärkeä osa kuntoutusta.

”Minulla oli arjen kanssa isoja ongelmia, mutta nyt tunnen olevani sen suhteen jo aika vahvoilla. Keskustelujen lisäksi minulle on tärkeää, että joku potkii täällä takapuoleen, jotta laskujen maksamisen ja ajokortin hommaamisen tapaiset asiat tulevat hoidettua”, Saska sanoo.

Kirjoitettu kuvio, jossa eritellään stressin ilmenemismuotoja: väsymys, yliherkkyys, hermostuminen, jännitystila, ärtymys, levottomuus, ahdistuminen.

”Tiesin, että jään koukkuun”

Saskan arki alkoi hajota 24-vuotiaana, kun huumeet astuivat hänen elämäänsä. Nyt hän on 33-vuotias.

”Vedin kamaa kahdeksan vuotta, ensin amfetamiinia ja viimeisen puoli vuotta opiaatteja päivittäin. Opiaatit olivat minulle suurin ongelma. Alkaessani käyttää niitä tiesin kyllä, että näihin jään koukkuun, mutta ei se enää siinä vaiheessa merkinnyt”, Saska kertoo.

”Olin jo pitkään täysin väsynyt huumeiden käyttöön ja halusin lopettaa, mutta se on vaikeaa. Minulla oli siinä yksi psykoosikin, jonka jälkeen tajusin, että minun on päästävä katkolle.”

Päästyään ensin vieroitushoitoon Saska hakeutui avopäihdekuntoutukseen hakemaan tukea raittiudelleen.

Kiitollinen toisesta mahdollisuudesta

Vieroitushoidon kautta tuli myös 55-vuotias Ari, joka oli kuullut vanhalta kaveriltaan hyviä kokemuksia Lahden avopäihdekuntoutuksesta.

Ennen sitä Ari oli yrittänyt päästä eroon päihteistä parinkymmenen vuoden ajan.

”Minulle pahin päihde on aina ollut viina. Nuorena, 15–25-vuotiaana käytin kyllä myös kaikkia mahdollisia huumeita, ja joskus myöhemminkin on ollut sekakäyttöä. Olen käynyt läpi kaikki laitokset, ollut hullujenhuoneessa ja monesti vankilassa”, Ari kertoo elämäntarinaansa.

Ari pääsi avopäihdekuntoutukseen helmikuussa, mutta vielä silloin raitistuminen ei onnistunut. Kuntoutus jäi kesken.

”Onnekseni sain kuitenkin toisen mahdollisuuden, ja minut otettiin myötätuntoisesti vastaan. Tarkoitukseni on nyt pysyä raittiina, sillä olen tullut tänne vapaaehtoisesti ja itseäni varten.”

Eteenpäin päivä kerrallaan

Ari ja Saska ovat avopäihdekuntoutuksen ainoat paikalla olevat asiakkaat. Muut ovat lähteneet jo kotiin. Ryhmän kokoonpano vaihtelee päivittäin sen mukaan, missä vaiheessa kukin kuntoutuja on omassa henkilökohtaisessa ohjelmassaan.

Jokainen asiakas tulee avopäihdekuntoutukseen ensin kuukauden intensiivijaksolle, jolloin hän käy päiväosastolla viitenä päivänä viikossa. Jos kuntoutuja hakee ja saa jatkoa, toisen kuukauden aikana käyntejä yleensä harvennetaan.

Sekä Arilla että Saskalla on menossa toinen ja viimeinen kuukausi avopäihdekuntoutuksessa.

”Lähden hyvillä mielin jatkamaan tästä eteenpäin. Tavoitteenani on täysraittius, ja sillä tiellä on vain mentävä päivä kerrallaan”, Ari tiivistää tunnelmansa.

Kaksi miestä seisoo rinnakkain.

”Kiva että voimme taas hengata yhdessä”

Aivan yksin kuntoutujien ei tarvitse tästä eteenpäinkään matkaa jatkaa. Jokaisen avopäihdekuntoutuksen asiakkaan kanssa sovitaan seurantatapaamiset.

Lisäksi avopäihdekuntoutus on verkostoitunut muiden sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa Lahden seudulla. Työntekijät selvittävät kuntoutusjakson aikana asiakkaiden mahdollisuuksia jatkaa esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan tai opintopolulle.

Saskakin aikoo hakeutua kuntouttavaan työtoimintaan. Hän toteaa, että päiviin on tärkeää keksiä säännöllistä tekemistä kuntoutuksen jälkeen.

Jatkossa Saska uskoo viettävänsä entistä enemmän aikaa myös vanhojen ystäviensä kanssa.

”Paras kaverini on ylpeä siitä, että olen ollut näin pitkään selvin päin. Toisen kaverin kanssa välit menivät poikki, kun hän sai lapsen ja minä käytin huumeita. Olin juuri hänen luonaan maalaamassa terassia ja hän totesi, että onpa kiva, kun voimme taas hengata yhdessä.”

 

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Vesa Koivunen

 

Diakonissalaitoksen Hoivan Lahden avopäihdekuntoutus

Tammikuussa 2020 avattuun avopäihdekuntoutukseen voi hakeutua joko kunnan maksusitoumuksella tai itse maksavana.

Avopäihdekuntoutus toteutetaan päiväosastona arkisin ja etätukena viikonloppuisin.

Päihteettömyyttä ja riippuvuudesta toipumista tuetaan yhteisöterapeuttisella viitekehyksellä ja kognitiivisin terapian menetelmin.

Kaikki aloittavat kuntoutuksen kuukauden intensiivijaksolla, jossa päiväosastolla ollaan viisi tuntia viitenä päivänä viikossa. Jos asiakas hakee ja saa jatkopäätöksen toisesta kuukaudesta, tapaamiskertoja yleensä harvennetaan.

Avopäihdekuntoutus tekee yhteistyötä Diakonissalaitoksen Hoivan Breikin kanssa ja pitää yhteyttä myös muihin sosiaali- ja terveysalan toimijoihin Lahden seudulla.

Lisää tietoa avopäihdekuntoutuksesta löydät täältä.

Lue seuraavaksi: Uusimmat artikkelit