Drop in – Terveysneuvontaa tunteella ja ammattitaidolla

13.3.2020

Diakonissalaitoksen Hoivan terveysneuvonnan lähtökohtana on huumeiden käytöstä johtuvien haittojen vähentäminen. Tavoitteena on madaltaa kynnystä hakeutua päihdehoidon sekä muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin sekä saada kontakti niihin huumeidenkäyttäjiin, jotka eivät ole vielä palvelujen parissa.

Kurvin arkea

Viime vuonna neulojen ja ruiskujen vaihtokertoja oli Kurvin terveysneuvonapisteessä reilut 13 600, mutta yhteisössä kävijöitä tuplasti. Asiakaskunta on laaja muun muassa päihderiippuvaisia, asunnottomia, paperittomia, mielenterveysongelmaisia ja seksityöntekijöitä.

Nollaneljävitosii, Hanski-74, mies, Helsinki, palautuksia parit kymmenet.

Näin saavat alkunsa useimmat tilanteet Kurvin tiskillä, kun puhtaita käyttövälineitä saavutaan vaihtamaan. Asiakas ilmoittaa nimimerkin ja sen millaisia neuloja haluaa.

”Mä haluaisin otattaa noi testit,” seuraavaksi tiskille saapuva nuori nainen pyytää.

Pika-HIV- ja C-hepatiittitestejä otetaan lähes päivittäin, mutta usein se testi ei ole se juttu, vaan tarve puhua jonkun kanssa kahden kesken. Drop in Kurvissa asiakkaalla on mahdollisuus saada maksuttomien kondomien lisäksi myös seksuaalineuvontaa.

Erityisesti naisten haavoittuva asema päihdemaailmassa sekä nuorten asiakkaiden määrän kasvu näkyy päivittäisessä työssä. Työntekijät kohtaavat työssään päihteiden käyttöön liittyviä ilmiöitä, kuten väkivaltaa ja vastikkeellista seksiä.

Luottamuksen rakentamista

Keittiössä puhisee Moccamaster, päivän kahdeksas pannullinen kahvia on kohta valmista. Drop In Kurvissa on mahdollista saada kahvin lisäksi pientä purtavaa ja satunnaisesti lämmintä ruokaa.

Mies astuu sisään ”Masa! Onpa kiva nähdä! ” Kurvin työntekijä huikkaa.

”Joo tulin kattomaan, miten päin te täällä ootte. Kato kun mä en enää rännitä. Emäntäkin jaksaa mua nykyään paremmin,” mies sanoo ja vinkkaa silmää.

Ei ole poikkeuksellista, että Kurvin kävijät tuntevat henkilökuntaa jopa vuosikymmenten takaa. Tutut kasvot tekevät kohtaamisista turvallisia ja henkilökunnalle on etua siitä, kun tietää vähän missä kenenkin mitta täyttyy.

Työryhmä panostaa luottamuksen syntymiseen asiakkaiden kanssa. Kun tullaan tutuksi, konfliktien ehkäisy on mahdollista. Puhumalla ja keskustelemalla asiat ratkeavat useimmiten.

Yhteiset pelisäännöt

Moni vierailija kysyy, miksi Drop in Kurvissa ei päivystä vartija. Tähän ei työryhmässä ole koettu tarvetta.  Sääntöjä on vain viisi ja ne ovat riittävän selkeitä. Kaikki sujuu hyvin, kun niitä noudattaa. Henkilökunnan rooli on olla yhteisössä ylläpitämässä rakenteita ja turvallisuustietoisuutta.

”Vessaan yksi kerrallaan ja siellä ei sitten saa pistää”, henkilökunta ohjeistaa.

Pistotilat ovat yleinen keskustelunaihe, ja moni kertoo asioineensa sellaisessa käydessään ulkomailla. Kurvin vertainen kannattaa aloitetta käyttöhuoneiden laillisuuden puolesta.

”Tiedän monia, jotka pistävät rappukäytävissä, koska muutakaan paikkaa ei ole”, vertainen kertoo. Kurvissa vertaisena työskentely edellyttää omakohtaista kokemusta päihteidenkäytöstä. Vertaiset toimivat omalta osaltaan sillanrakentajina yhteiskuntaan, tekemällä naapurustotyötä ja huolehtimalla ympäristön siisteydestä.

Turvallinen kohtaamispaikka tunteille ja tarinoille

Kurvin yhteisössä on tarjolla turvallisen kohtaamiseen tila, paikka monenlaisille tunteille ja tarinoille. Tänne tullaan ensimmäistä tai viimeistä kertaa. Täällä riidellään ja sovitaan. Itketään ja nauretaan. Ollaan ihmisiksi pääasiassa. Muistellaan menneitä ja suunnitellaan tulevaa. Drop in Kurviin ovat tervetulleita kaikki sellaisina kuin ovat. Ei haittaa, vaikka olisi päihtynyt, kunhan ollaan ihmisiksi.

”Kun mä katon sitä leffaa yksin, niin kyllä nenäliinaa kuluu”. Yhteisössä keskustellaan tällä kertaa elokuvista. Hetken kuluttua keskustelu siirtyy musiikkiin. Taustalla soi Lou Reedin Perfect day.

Apua arjen asiohin

Drop in Kurvissa on mahdollista saada tukea virka-asioiden hoitamiseen, yhteisöstä löytyy puhelin ja tietokone.

”Soitetaanko yhdessä Astuun ja sosiaalityöntekijälle?” työntekijä ehdottaa asiakkaalle, joka kertoo, saaneensa häädön kuukausi sitten. Asiakas haluaa jatkaa TV:n edessä torkkumista, mutta hupun alta kuuluu ”Maanantaina mä voisin yrittää soittaa sun kanssa”.

Suunnitelmallista ja samalla joustavaa. Työskentely terveysneuvontapisteessä edellyttää työntekijältä kumpaakin. Yksikään päivä ei ole samanlainen ja päivien kulkua on mahdotonta ennustaa.

 

Kirjoittajat työskentelevät Diakonissalaitoksen Hoivan Drop in -yksiköissä. Työryhmässä työskentelee yksikönjohtaja/sairaanhoitaja, kaksi sairaanhoitajaa, sosionomi ja kaksi ohjaajaa. Laajentuneeseen työyhteisöön kuuluu osa-aikainen lääkäri, vertaistyöntekijöitä, vapaaehtoisia ja opiskelijoita.

 

FAKTAA TERVEYSNEUVONNASTA:

  • Drop in tarjoaa matalan kynnyksen sosiaali- ja terveysneuvontaa suonen sisäisiä huumeita käyttäville anonyymisti
  • Ei tarvitse ajanvarausta tai lähetettä
  • Yksiköt sijaitsevat Kurvissa, Malmilla ja Kannelmäessä.
  • Palvelu sisältää pistovälineiden vaihtoa, neuvontaa ja palveluohjausta, raskaus- HIV- ja C-hepatiittitestejä sekä pieniä terveydenhuollollisia toimenpiteitä. Mahdollisuus influenssa-, A- ja B-hepatiittirokotuksiin.
  • Turvallinen kohtaamispaikka ja yhteisö
  • Mahdollisuus lääkäripalveluihin
  • Liikkuva terveysneuvonta

YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLOAJAT

Koronatilanteesta johtuen Drop in -terveysneuvonta tarjoaa tällä hetkellä vain välineiden vaihtoa. 

DROP IN – KURVI

maanantai – perjantai klo 12–16
Lääkäri tavattavissa tiistaisin klo 12.00-16.00

050 566 0994
Pääskylänrinne 5 B
00500 Helsinki

DROP IN – KANNELMÄKI

Maanantai – torstai 16.30 – 20.30

050 502 7582
Klaneettitie 11
00420 Helsinki

DROP IN – MALMI

Tiistai – torstai klo 11.30 – 15.30

050 438 6650
Kunnantie 2, käynti sisäpihalta
Kirkonkyläntie 18
00700 Helsinki

Lue seuraavaksi: Uusimmat artikkelit