Kotia kohti sai ensi-iltansa hoivakoti Scillassa

22.10.2019

Mies seisoo matkalaukut kädessä ja nainen istuu kassi sylissään pihalla.

Kuvaaja Nanna Saarhelo

Teatteri Rollon ikäihmisille suunnattu Kotia kohti -esitys sai ensi-iltansa 10.10.2019 Helsingissä hoivakoti Scillassa. Esityksestä pääsivät nauttimaan hoivakodin asukkaat, henkilökunta ja kutsuvieraat.

Sisarukset Vuokko ja Veikko

Vuokko ja Veikko olivat joutuneet hylkäämään huonokuntoisen lapsuudenkotinsa ja lähtivät etsimään uutta kotia päätyen Helsingin Kalliossa sijaitsevaan Scillaan. Haussa heillä oli kaksi yhden hengen huonetta. Tehtävä ei ollut helppo, sillä molemmilla sisaruksilla on omat tapansa. Veikko, entinen pelimanni herää usein öisin laulamaan ja soittamaan, mutta saako Scillassa soittaa öisin? Vuokko, entinen opettaja, on tarkan järjestyksen ihminen. Asioiden ja esineiden tulee olla Vuokon haluamassa järjestyksessä tai muuten joku, (yleensä Veikko) saa kuulla kunniansa.
Vuokko ja Veikko keskustelivat yleisön kanssa läpi esityksen. Välillä laulettiin viulun ja haitarin säestyksellä ja välillä voimisteltiin kehärummun tahdissa. Yleisö osallistui näytökseen omien voimavarojen mukaan. Vuokko ja Veikko saivat hienosti vastauksia esittämiinsä kysymyksiin ja Scilla täytti suurimman osan vaativista kriteereistä. Sisarukset olivatkin valmiit asettumaan taloksi. Valitettavasti Scilla oli juuri sillä hetkellä täynnä, joten sisarusten oli jatkettava etsintää. Oli kuitenkin hienoa saada heidät vieraaksemme ja kaksikko on aina tervetullut kylään.

Tasokas taide-elämys ikäihmisille

Esityksen on käsikirjoittanut Sanna Monto ja Janne Immonen. He toimivat myös näyttelijöinä esittäen sisaruksia Vuokkoa ja Veikkoa. Esitys sopii ikäihmisille laidasta laitaan, niin kotona asuville senioreille kuin muistisairaille vanhuksillekin.
”Yleensä ikäihmisille suunnattu esitystarjonta on aika yksipuolista sisältäen paljon olettamuksia. Emme halunneet mennä sieltä, mistä aita on matalin vaan tarjota ikäihmisille tasokkaan taide-elämyksen”, Sanna kuvailee.
Näyttelijöille on tullut tutuksi erilaiset vanhusten asuinpaikat hoivakodeista palvelutaloihin. He ovat tehneet edellisen Hukkareissu -näytelmän tiimoilta reilusti yli 200 esitystä ympäri Suomen. Kotia kohti-näytelmä pohjautuu siihen, mitä aikaisemmilla esiintymiskerroilla ikäihmisten parissa on nähty ja koettu.
”Kokemuksen myötä olemme huomanneet, että musiikki toimii aina. Tässäkin näytelmässä musiikki rytmittää näytelmää”, Janne kertoo. ”Lisäksi hoivakodeille jää muistoksi levy, jonka avulla voi palata näytelmän tunnelmiin myöhemmin itselleen sopivana hetkenä”, hän jatkaa.
Näytelmä tuo varmasti iloa arkeen ja on kiva yhteinen tuokio asukkaille ja hoitajille.
Ensi-illan jälkeen Sanna ja Janne lähtevät kiertämään Kotia kohti -näytöksen kanssa ympäri Suomea. Jos olet kiinnostunut saamaan heidät teille vieraaksenne, ota yhteyttä > rollo@rollo.fi , p. 09 726 1121
Lisätietoa näytelmästä
Lisätietoa Teatteri Rollosta

Lue seuraavaksi: Uusimmat artikkelit