Kesätyö Diakonissalaitoksen Hoivalla

11.9.2019

Palkkaamme vuosittain kesätyöntekijöitä erilaisiin sosiaali- ja terveysalan tehtäviin. Olemme iloisia siitä, että voimme tarjota kesätyöntekijöille monipuolisia mahdollisuuksia tutustua työhön esimerkiksi hoivakodissa, kotihoidossa, päihdepalveluissa tai asunnottomien palveluissa. Heillä on mahdollisuus oppia tärkeitä perustaitoja, mutta myös kehittää toimintaa.

 

Kesätyöntekijämme ovat viihtyneet meillä hyvin ja olemme saaneet kiitosta tavastamme ottaa heidät avosylin vastaan sekä mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työhönsä. Sen lisäksi, että he saavat meiltä arvokasta työkokemusta, me saamme heiltä uutta virtaa ajatteluun. Haluamme olla poikkeuksellinen työpaikka myös kesätyöntekijöillemme. Usea heistä jääkin meille töihin kesän jälkeen tai palaa suoritettuaan opintonsa ensin loppuun.

Hoivakoti Kyläkallio kesätyöpaikkana

Hoivakoti Kyläkalliossa oli kesän aikana yhteensä kolme kesätyöntekijää. Heistä yksi oli sairaanhoitajaopiskelija Hanna Hongisto, joka aloitti kesätyönsä huhtikuussa 2019. Hanna opiskelee sairaanhoitajaksi Savonlinnassa ja tekee juuri lopputyötään. Alun perin hän on lähtöisin Kouvolasta, mutta muutto pääkaupunkiseudulle on aina ollut suunnitelmissa. Ikäihmiset ovat korostuneet opintojen aikana ja hänelle työ hoivakodissa oli luonnollinen valinta.

”Kyläkallioon oli helppo tulla ja töihin pääsi nopeasti kiinni. Tähän auttoi selkeät rutiinit. Sain kesän aikana ottaa vastuuta ja kehittää ja kehittyä”, Hanna kuvailee kesäänsä hoivakodissa.

Eri kulttuurit ja matkustaminen ovat lähellä Hannan sydäntä. Hän on ollut vaihdossa Thaimaassa ja saanut tutustua maan sairaanhoitoon ja sen eri osa-alueisiin. Hän myös kokee, että eri kulttuurit työyhteisössä ovat rikkautta.

Hannan mukaan Kyläkallion henkilökunta pitää huolta toinen toisistaan. Alusta asti esimies ja muut työntekijät loivat itseluottamusta. Vaikka joskus oli kiire, lähiesimiehellä oli aina aikaa ottaa kontaktia henkilökohtaisesti. Kyläkalliossa kaikki ovat hänen kokemansa mukaan tasavertaisia koulutuksesta ja taustoista huolimatta. Työntekijöihin myös luotetaan.

”Kesätyö hoivakodissa antaa hyvän kivijalan muulle hoivatyölle. Täällä opitaan perustyö ja aito kohtaaminen, joka toivottavasti kulkee mukana tulevaisuudessakin,” Kyläkallion yksikönjohtaja Heli Riipinen kuvaa. ”Hannan motivaatio ja kiinnostus hoitotyötä kohtaan näkyi heti. Koko hoivakodin henkilöstö tuki ilolla hänen kehitystään. Sen lisäksi, että hän oppi meillä paljon, hänen innokkuuteensa motivoi meitä kaikkia,” Heli jatkaa.

Kesätyön opit

”Työ hoivakodissa on opiskelijan näkökulmasta hyvin opettavaista. Työ vaatii laajaa osaamista ja asiakkaat eritasoista hoivaa ja huolenpitoa. Työtä tehdään asukkaita varten”, Hanna pohtii kesätyön aikana saamiaan oppeja.

Hannan mielestä perushoito on kaiken A ja O. Hän haluaa, että asukkaalla on kaikki perusasiat kunnossa: hyvä hygienia, hampaat pesty, hiukset harjattu ja kynnet leikattu. Tämä on kaikkien oikeus. Hoitajan tehtävänä on myös luoda yleistä turvallisuutta.

Näiden jälkeen vasta tulevat virikkeet. Sirkustemppuja ei tarvita päivittäin vaan paras virike on aito läsnäolo, kanssakäyminen hoitajan ja asukkaan välillä. Tätä voi olla myös kosketus kuten kädestä pitäminen, halaaminen, yhdessä lehden lukeminen – välitön läsnäolo.

”Diakonissalaitoksella arvot ihmisarvo ja lähimmäisenrakkaus näkyvät työssä. Hoivakodissa ollaan aidosti läsnä ja ajatellaan ihmistä. Asukkaille pystytään oikeasti tarjoamaan yksilöllistä hoivaa,” Hanna kertoo.

Tulevaisuus

Hanna kokee, että unelmatyöpaikassa toteutuu tasavertaisuus. Asioista pystytään puhumaan ja ollaan avoimia. Jokainen jakaa omaa tietotaitoaan, erityisesti nuorille työntekijöille ja uudet ideat otetaan rohkeasti vastaan.

Tulevaisuudessa Hannaa kiinnostaa lääkehoito. Valmistumisen jälkeen Hanna tulee lokakuussa takaisin Kyläkallioon. Haaveena on joskus tulevaisuudessa lähteä opiskelemaan hoitotieteitä ja erityisesti johtamista ja kehittämistä.

Katso avoimet työpaikkamme >

Lue seuraavaksi: Uusimmat artikkelit