Etsivä päihdetyö tukee asunnottomia päihteidenkäyttäjiä

Rautatientorilla ilta hämärtyy ja sataa räntää. Ihmiset kiirehtivät töistä kotiin ja jouluostoksille. Mutta kaikilla ei ole kiire; päihderiippuvaiset ja asunnottomat viihtyvät Rautatientorilla.

Nuori nainen istuu kivetyksen reunalla. Jalat ovat märät ja säähän sopimattomat kengät vuotavat. Ne ovat pohjista puhki kuluneet. Lapaset ovat jääneet patterille siihen rappuun, jossa nainen viime yönä torkkui. Hänellä ei ole kotia. Perhe on muuttanut muualle, kaikki kaverit käyttävät päihteitä. Kuten nainenkin, sillä kadulla on vaikeaa olla ilman.

Tuttu kolmikko lähestyy naista: Helsingin Diakonissalaitoksen DÖSÄ-hankkeen Robert, Jenny ja Maria. Nainen saa välipalaa, hygieniatarvikkeita ja puhtaat pistosvälineet. Hetken hän on muuta kuin narkkari, hän on ihminen. Puhutaan asuntoasioista ja sovitaan tapaaminen niiden selvittelyn merkeissä ensi viikolle. Halataan ja toivotetaan turvallista illanjatkoa. DÖSÄ:n työntekijöiden puhelinnumerot taskussa tuovat turvaa. Voi soittaa tarvittaessa ja tietää, että puhelimeen vastaa ihminen, joka välittää ilman odotuksia vastapalveluista.

 

Nuoren naisen tilanne ei ole ainutlaatuinen. Useimmat DÖSÄ:n asiakkaista ovat asunnottomia päihderiippuvaisia.

 

Nuoren naisen tilanne ei ole ainutlaatuinen. Useimmat DÖSÄ:n asiakkaista ovat asunnottomia päihderiippuvaisia, vaikka joukkoon mahtuu ihmisiä mitä erilaisimmissa elämäntilanteissa ja haasteissa.

Usein eniten apua tarvitsevat eivät pysty hyödyntämään olemassa olevia palveluita. He ovat asioineet liian monella luukulla, liian monen eri ihmisen kanssa ja joutuneet pettymään liian monta kertaa. Päihdeongelmaiset kertovat, että heitä ympäröi stigma, joka vaikuttaa terveys- ja sosiaalipalveluiden käyttöön ja kohtaamisiin niissä.

 

DÖSÄn tavoitteena on kynnyksetön apu ja tuki, jossa ihmistä kohdellaan ihmisenä ja niin kuin itseä toivoisimme kohdeltavan.

 

Tähän tarpeeseen DÖSÄ vastaa. Tavoitteena on kynnyksetön apu ja tuki, jossa ihmistä kohdellaan ihmisenä ja niin kuin itseä toivoisimme kohdeltavan. Tarjoamme esimerkiksi asiointiapua: saatamme palveluihin ja toimimme tulkkina asiakkaan ja viranomaisen välillä.

Päihdeongelman taakse kätkeytyy usein kasaantunutta pahoinvointia: työttömyyttä tai liikaa töitä, sairauksia, mielenterveysongelmia, kokemuksia siitä, että ei kuulu joukkoon tavalla tai toisella. Usein päihteiden käyttö on aloitettu jo nuorena. Kun suojaavia tekijöitä, kuten turvallisia ihmisiä, säännöllistä toimeentuloa tai mielekkäitä vapaa-ajan harrastuksia ei ole, eteen tulevat haasteet on vaikeampi selättää. Yhdessä jonkun kanssa avun hakeminen on helpompaa.

Välillä ihmisten tarinat menevät ihon alle. Turhauttavinta on se, että samanlaisen tarinan on kuullut niin monta kertaa ja konkreettiset avunantomahdollisuudet ovat rajalliset: esimerkiksi asuntoja ja päihdekatkopaikkoja on rajallisesti. Kärsivällisyyttä tarvitaan.

 

Ihmisille täytyy ja halutaan kuitenkin välittää toivoa: asiat voivat vielä järjestyä ja apua on tarjolla.

 

Ihmisille täytyy ja halutaan kuitenkin välittää toivoa: asiat voivat vielä järjestyä ja apua on tarjolla. Tärkeintä on ihmisen kohtaaminen aidosti. Että hänelle tulee tunne, että on tullut kuulluksi ja ymmärretyksi. Että hänet otetaan todesta.

Työssä on palkitsevinta se, kun saa tarjota kuuntelevan korvan sitä tarvitsevalle. Myös asiakkaan kiitos ja hymy lämmittävät, ja viikon aikana niitä tulee useita. Tätä työtä tehdään ihmisten takia ja heidän kanssaan.

 

Myös nuoren naisen tilanne alkoi järjestyä ja hän sai asunnon.

 

Myös nuoren naisen tilanne alkoi järjestyä ja hän sai asunnon. Sen ikkunalaudalla lepattaa kynttilä, joka on DÖSÄn työntekijöiden tupaantuliaislahja. Enää tytön ei tarvitse vaeltaa katuja kohmeisena märissä vaatteissa, ei yrittää jonkun tutun kämppään nuokkumaan tai mennä tuntemattoman kyytiin edes hetkeksi lämmittelemään. Nyt saa olla rauhassa ja turvassa.

Samalla nuori nainen ei kuitenkaan voi olla ajattelematta ystäviään, jotka vielä ovat kadulla ja tänäkin yönä etsivät suojaa.

 

Jenny ja Maria 

Kirjoittajat ovat DÖSÄn työntekijöitä. 


DÖSÄ-hanke on jalkautuvaa ja etsivää päihdetyötä Helsingissä. Tarjoamme keskustelua, tukea ja sosiaalista huolenpitoa kaduille, kujille ja porttikonkeihin. Toimintamme on luottamuksellista ja anonyymiä. Työskentelemme pääsääntöisesti arkisin klo 10-18. Toiminnan rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Tarvitsetko sinä tai läheisesi apua? Ole meihin yhteydessä!

Robert, projektipäällikkö, 050 594 5293
Jenny, 050 337 1879
Maria, 050 300 9449

Lue seuraavaksi: Uusimmat artikkelit